Паметник на убити горяни от Брезнишко и Трънско да се издигне в Перник предлага Национален съюз “Единство”

Национален съюз “Единство” отправи предложение за изграждане на възпоменателен паметник на загинали горяни от общините Брезник и Трън. Предложението беше дискутирано на заседание на Областна комисия “Военни паметници” към Областна администрация-Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

В предложението си председателят на Национален съюз “Единство” доктор Николай Илиев посочва историческа информация за създадените след 9-ти септември 1944 година движения против комунизма. “Известно е, че цяла България е осеяна с паметници от социалистическото ни минало. Няма село или град, в който да няма изградени паметници на червени лидери или на шумкари (“партизани”). На много села и градове са сменени имената, както и на редица улици, площади, обществени сгради и местности, които още не са възстановени. И след всичко изложено по-горе всеки би си задал въпроса: “А какъв е броят на паметниците в България на загиналите във въоръжената антикомунистическа съпротива?” Броят се на пръсти. В Пернишка област няма нито един паметник на възхвала или в памет на загиналите в борбата против червената диктатура у нас.”, пише доктор Николай Илиев до областния управител на Перник Ирена Соколова. Писмото беше подробно представено пред членовете на Областна комисия “Военни паметници”.

След 9-ти септември 1944 година в Трън е създадена легионерска организация. През 1948 година е създадена Нелегална патриотична организация, която обхваща повече от 35 села в Брезнишко и Трънско. Били са създадени бойни групи по селата и действащи горянски чети в Трънско, Брезнишко и Годечко. За някои от участниците е имало съдебни процеси. Осъдени на смърт и екзекутирани са четирима участници от Брезнишко и Трънско – горянският командир и ръководител на организацията от трънското село Глоговица Никола Йорданов – Гуджо, Петър Матеев от трънското село Лялинци, Владимир Михайлов от брезнишкото село Муртинци и Петър Пушев от град Брезник. Според Национален съюз “Единство” четиримата убити горяни трябва да бъдат увековечени с възпоменателен паметник, който да бъде поставен в централната част на град Перник. Финансирането пък да се поеме от Община Перник, предлагат от Националния съюз.

Идеята е паметната плоча да бъде поставена на пиедестал с дължина 90 сантиметра и височина 50 сантиметра. Мраморната плоча пък да бъде с размери 70 на 80 сантиметра и ширина около 5 – 10 сантиметра. На нея да бъдат поставени снимки (медальони) на загиналите и изписани имената им със съответните дати. “Паметната плоча ще струва около 1 500 лева. Разполагам с всичко необходимо за нейното оформление и каменоделец, който ще изготви и постави на определеното място паметната плоча.”, пояснява още председателят на Национален съюз “Единство” доктор Николай Илиев.

Областната комисия по военни паметници не гласува подаденото предложение, тъй като не е в нейната компетенция. Комисията излезе с решението да върне отговор на Национален съюз “Единство”, в който да се спомене, че предложението не е компетенцията и. В отговора към Националния съюз ще се опомене, че съгласно член 4 алинея 1 от Закона за военните паметници, предложеният възпоменателен монумент не е военен паметник по смисъла на Закона. Препоръката на Областна комисия “Военни паметници” е въпросът да бъде отнесен до Община Перник, тъй като тя трябва да разреши изграждането на такъв паметник.

По време на заседанието членове на Комисията изразиха становища, че този паметник трябва да бъде изграден на територията на община Брезник или община Трън, тъй като споменатите загинали горяни са родени в тези райони. Директорът на Регионален исторически музей-Перник Венцислава Крумова добави, че не е вярно на територията на областта няма подобен изграден паметник. Преди няколко години в централната градска част на Перник е бил издигнат паметник на земеделския деец Евтим Арсов. Тя добави, че горянството като движение все още не е намерило полагаемо му се място в българската история.

Виж също...

Loading...