Чуждестранните туристически посещения в България за периода януари – октомври са намалели спрямо 2018 година

8 390 227 са чуждестранните туристически посещения в страната от януари до октомври включително тази година. Отчита се минимално намаление от 0,4 на сто спрямо същия период на миналата година, която бе рекордна за българския туризъм. Това става ясно от последните данни на Националния статистически институт, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

За месец октомври 2019 година чуждестранните туристически визити са над 546 хиляди, като се отчита увеличение от 5,1 % спрямо съответния месец година по-рано. Резултатите показват, че въпреки множеството предизвикателства в международен план през тази година българският туризъм запазва устойчиви резултати, коментира министър Николина Ангелкова. Тя апелира активната съвместна работа и мобилизацията на държавата, туристическия бизнес и местната власт да продължат през зимния сезон, както и при подготовката на лято 2020 и 2021 година.

През 10-те месеца на 2019 година водещ пазар за входящ туризъм е Румъния, като визитите от там са повече от 1,114 милиона, Гърция е на второ място с 988 хиляди визити, отчитайки нарастване от 6 на сто в сравнение със същия период година по-рано. Трети и четвърти пазар за страната ни са съответно Германия и Турция. В топ 10 за периода януари-октомври 2019 са още туристическите посещения от Република Северна Македония, Украйна, Великобритания, Русия, Полша и Сърбия.

Виж също...

Loading...