От началото на ловния сезон в област Перник пробите за Африканска чума по свинете от отстреляните животни са отрицателни

Пробите от отстреляните диви прасета в област Перник за наличие на вируса Африканска чума по свинете са отрицателни. Това сочат данните от началото на ловния сезон в региона към настоящия момент. В това увери доктор Красимир Цанков от Областна дирекция по безопасност на храните-Перник по време на заседание на Областната епизоотична комисия, предаде репортер на Zapadno.com.

Заседанието на Областната епизоотична комисия, на което присъстваха представители на общинските администрации и горските стопанства в Брезник и Трън, беше свикано във връзка с писмо от министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Пред присъстващите беше прочетено писмото, от което стана ясно, че обстановката в страната по отношение на Африканската чума по свинете се е нормализирала.

От Областна дирекция по безопасност на храните-Перник поясниха, че от началото на ловния сезон и до момента на територията на област Перник не са констатирани свине, които са заразени с вируса. “На нашата територия, откакто е започнал ловният сезон, всички проби са отрицателни. За последния месец в страната са открити 16 огнища на Африканска чума по свинете основно при диви прасета. Като интересното е, че всички случаи са от Стара планина. От тези 16 случая, два случая са в област Ловеч, три случая в област Габрово, два случая са в област Велико Търново, три случая в област Русе, в Силистра и Плевен – по един случай и тук вече в Монтана и района на Бургас има два случая, но те са в землището на едно и също населено място. Наистина случаите намаляват, защото имаше дни, говорим за пика юли – август, когато на ден идваха писма за откриване по 10 – 12 огнища. Хубавото е, че последният случай на Африканска чума в лично стопанство е от месец октомври и той е във Видин.”, каза доктор Красимир Цанков от Областна дирекция по безопасност на храните-Перник.

Виж също...

Loading...