Консумацията на електроенергия през зимните месеци отбелязва ръст от 30 – 40 % спрямо потреблението през септември

С понижаване на температурите потреблението на електроенергия традиционно се повишава. Статистиката показва, че през зимата консумацията на електроенергия отбелязва ръст от 30 – 40 % спрямо потреблението през септември. Това се отразява и върху размера на месечните фактури. Изследвания сочат, че 70 % от сметката за електроенергия на четиричленно домакинство през периода декември – февруари е за отопление и затопляне на вода, а останалите 30 % се разпределят между готвене, миене на съдове, пране, осветление и други електроуреди, съобщиха от пресцентъра на „ЧЕЗ Електро България“.

Тъй като консумацията е основен фактор при формиране на сметката за ток, от „ЧЕЗ Електро България“ призовават към разумно потребление и прилагане на мерки за енергийна ефективност. Съветите в тази посока, освен със саниране на жилището и избор на уреди с висок енергиен клас, са свързани и с промяна на навиците и начина на мислене. Някои от действията не изискват нито специални усилия, нито закупуването на нови уреди, но със сигурност водят до по-голям контрол на разходите за електроенергия в домакинствата без да нарушават комфорта в дома.

Икономии при отоплението с електроуреди през зимата могат да се постигнат с намаляване на температурата в помещенията с 1 градус. Това ще понижи потреблението на ток с до 10 %. Разходите за подгряване на вода ще се намалят също с до 10 %, ако температурата на нагревателя се понижи от 60° C на 55° C. Използването на енергийно ефективни лампи, прането на дрехи на 30° C, изключването на електроуреди от мрежата, когато не се използват, са част от мерките, изискващи малки или никакви инвестиции, които също водят до намаляване на месечните сметки за електричество.

Виж също...

Loading...