Петима кандидати желаят да станат кметски наместник на Бегуновци, където над 130 жители ще могат определят един от тях

Подбор на кметски наместник ще се проведе през следващата седмица в брезнишкото село Бегуновци. Петима са кандидатите, които са подали документи в Община Брезник за участие в подбора, предаде репортер на Zapadno.com.

Подборът ще се проведе на 15 декември (неделя) в малкия салон на местното народно читалище “Просвета-1922”. Условията за участие на местните хора са да имат навършени 18 години, да не са под запрещение и да имат адресна регистрация в населеното място (настоящ или постоянен адрес). Кметът на Община Брезник Васил Узунов е отправил покана към местните жители, които с гласа си могат да участват в подбора за кметски наместник за мандат 2019 – 2023 година.

Над 130 жители на Бегуновци имат право да участват в подбора, който ще се проведе единствено в това населено място от община Брезник, поясниха специално за Zapadno.com от общинската администрация. “Ще бъде почти като на избор, тоест ще има избирателен списък. Правоимащите на участие в подбора ще бъдат включени в него. На място ще изберем Комисия, която да следи подбора. Всеки кандидат за кметски наместник ще може да има по един свой представител в Комисията, за да е убеден, че нещата са така както са. Подали документите са петима, но ние тепърва ще отсеем тези, които отговарят на изискванията по закона.”, каза пред Zapadno.com секретарят на Община Брезник Иван Борисов.

Преди години подобни подбори за управник на населеното място са се провели в брезнишките села Режанци и Кошарево. Допреди провеждането на последните местни избори село Бегуновци беше ръководено от кмет, но според последните поправки в Изборния кодекс, в кметствата с население под 350 души се назначават кметски наместници от съответната общинска администрация. Такъв е и случаят със село Бегуновци, където населението е под прага от 350 жители. След промените в Изборният кодекс, единственото село в община Брезник, в което местните жители избираха кмет беше Ноевци.

Виж също...

Loading...