Граничари, охранявали границата в Трънско и служители на “Лидл” подпомогнаха инициативата “Трънска Коледа”

Инициативата “Трънска Коледа” привлича все повече обществена подкрепа. Граничари от 13-та гранична застава “Юнак” – Горна Мелна и служители на търговската верига “Лидл” са сред подпомогналите благотворителната кампания, научи Zapadno.com.

По-рано днес стана ясно, че 13 кашона с халва потеглят към град Трън, където се съхраняват хранителните продукти за “Трънска Коледа”. “13 кашона с халва потеглят към Трън. Дарението за Трънската Коледа е от мъжете от различни набори, служили в 13-та гранична застава Юнак – Горна Мелна, които всяка година се събират през лятото на Кървави камик, за да почетат паметта на загиналия техен боен другар Явор Чаушев.”, съобщи съинициаторът на кампанията Богинка Матеева във Фейсбук групата “Трън и Трънско“.

Идеята за участието на граничарите в инициативата, която подпомага самотни и възрастни хора в неравностойно положение, е предложена от Ваклин Юруков от 13-та гранична застава “Юнак” – Горна Мелна. “Юнаци, днес ми хрумна да се включим в Трънската Коледа. Идеята: Яли сме хляб от тези хора, подслонявали са ни. Сега на някои от тях им е тежко. Свързах се с организаторите и разбрах от какво имат нужда.”, сподели вчера той във Фейсбук.

Благотворителната инициатива е срещнала съдействието на служители на търговската верига “Лидл” и журналисти от Българска Транспортна Преса. “Благодарим от сърце на момчетата и момичетата от търговската верига, които дариха своите ваучери, за да зарадват възрастни хора в трънските села! Благодаря и на колегите от нашето издателство, които станаха съпричастни към казута! Продуктите (консерви и кутии със сладкарски изделия) са в такива количества, че да има от тях във всяка подаръчна торбичка! Празничните торбички също са дарение! Все още има време да зарадвате трънчани, като се включите в балготворителната кампания – набирането на средства продължава до 8 декември!”, сподели още Богинка Матеева.

Инициаторите на “Трънска Коледа” очакват дарения и от Трънското туристическо дружество, Обищнски съвет-Трън и Община Трън, за които знаят че набират такива. Всичко останало са индвидуални дарения. Това поясни за читателите на Zapadno.com Богинка Матеева. “Кампанията върви повече от успешно, защото имаме опита от миналата година, повече доверие и повече хъс да зарадваме хората за Коледа. това не са помощи, това са подаръците на Трънската Коледа.”, каза още тя.

През 2018 година се проведе първата “Трънска Коледа”, чрез която бяха зарадвани над 100 човека в села на програничната община. Съдействие тогава оказаха от общинската администрация в Трън за съхранение и доставяне на хранителни продукти, с които бяха подпомогнати самотните и възрастни хора по Трънско. Няколко дни остават до крайния срок за набиране на дарения. Прочетете още по темата в публикацията: Трънската Коледа отново набира дарения, за да зарадва самотни и възрастни хора в неравностойно положение в трънските села.

Снимка: Богинка Матеева

Виж също...

Loading...