Около 200 жители в община Трън ще бъдат подпомогнати за празниците чрез инициативата “Трънска Коледа”

Инициативата “Трънска Коледа” ще достигне до около 200 жители в села на община Трън. Хората са включени в списъци, които са предадени на организаторите на инициативата. Това поясни пред репортер на Zapadno.com кметът на Община Трън Цветислава Цветкова и добави, че броят на хората може да се увеличи по преценка на организаторите.

Общинската администрация в Трън съдейства за благотворителната инициатива с изготвянето на списъци, предоставяне на помещение за съхранение на хранителните продукти, тяхното пакетиране и транспорт на даренията по населените места. “Предали сме и ключа от помещението, в което ще се съхраняват продуктите, където ще се пакетират. Ще се включим ние основно с пакетирането и разнасянето на продуктите. С това можем да съдействаме и това сме поели като ангажименти от срещите, които сме провели до момента.”, поясни за читателите нa Zapadno.com кметът на Община Трън Цветислава Цветкова.

Хората, които са включени в списъците, са определени по преценка на кметските наместници на съответните населени места. “Независимо от това дали хората са социално слаби или не, преценката ще бъде на кметския наместник, защото има хора на които пенсиите им надвишават доходите с малко, не са обект на социално подпомагане, но те пак се нуждаят от някаква помощ и подкрепа. Така че не сме обхванали само хора, които са от социално слаби семейства или хора които са обект на социално подпомагане.”, отбеляза още кметът Цветислава Цветкова. С общинската администрация остава да се уточни дали кампанията ще обхване хора от град Трън.

В разнасянето на хранителните продукти ще се включат и доброволци, които тази година са двойно повече от първото издание на “Трънска Коледа”. Част от доброволците ще разнесат хранителните продукти с личните си автомобили. “Разделяме селата, дава се списъкът, обажда се на кметския наместник, пристига в селото и тръгват да му се покаже къде живеят хората.”, поясни съорганизаторът на инициативата Богинка Матеева.

Хранителните продукти ще бъдат пакетирани в средата на месеца, за да могат да бъдат разнесени преди коледно-новогодишните празници. По време на първото издание на “Трънска Коледа” са били необходими 3 дни за разнос на хранителните продукти, но сега доброволците са се увеличили и вероятно за 2 дни ще се разнесат даренията. Това поясни за читателите на Zapadno.com съорганизаторът на кампанията Крум Томов.

Снимка: Богинка Матеева

Виж също...

Loading...