Сурвакарите на Садовик загряват за традицията Сурова, която ги обединява като село и народ

Сурвакарската група на брезнишкото село Садовик стартира с подготовката за традицията Сурова. От групата вече направиха репетиция за ритуалния танц на площада в селото, научи Zapadno.com.

Преданията в Садовик, които се предават от възрастни на млади, разказват, че сурвакарите или на местния диалект “сировачкари” съществуват от времето на турското робство. В Садовик турски башибозуци не е имало, но в околностите на селото са пребивавали групи семейства наричани “керкези”. Същите са насърчавани от турците и са извършвали кражби и набези в околностите. Населението на селото е било принудено да се отбранява и предпазва от нападения. За да се предпазят от отмъщение те се маскирали. Облеклото им изглеждало страшно и така те плашели нападателите. Постепенно с преминаването на тази опасност този начин на защита се превръща в народен обичай. Групите сурвакари прерастват в няколко и сами избират “Войвода” – Старшия, разказаха за читателите на Zapadno.com от “Садовик Дебелец” и споделиха, че тази традиция ги обединява като село и народ.

С действията и сурвакарските си игри групите са сплашвали и българските чорбаджии-предатели на народа. Видът на маскировката се е променял от застрашителни маски направени от птичи пера, птици и животни от обкръжаващата ни околна среда до маските отблъскващи злите духове и маски за берекет и благоденствие на селото. Всички тези ритуали са предавани и запазени от поколение на поколение още от праотците и се спазват и почитат от днешните им наследници. През 1966 година художникът от село Садовик Филип Седефчев, заедно с Йордан Николов правят първия фестивал в град Перник. От тази година групата сурвакари към читалище “Дебелец” участва активно във фестивалите в Перник до наши дни. През 1967 година сурвакарската група се класира на първо място и става национален първенец на втория фестивал в Перник. Освен това на този фестивал сурвакарят Свилен Петрунов е удостоен с индивидуална награда за лик, поясниха още от “Садовик Дебелец”. По-късно същата година сурвакарите от Садовик са поканени за откриването на “Варненско лято” и е единствената група от област Перник, а оттам получава почетна грамота.

Сурвакарската група на брезнишкото село е участвала в заснемането на филма “Сурвакари”. През 1968 година групата отново печели първо място на маскарадния фестивал в град Перник. През същата година участва в Младежкия световен фестивал в София. През 1971 година сурвакарите на Садовик са единствените от област Перник, които участват в първото издание на Национален селски събор във Враца. През 1974 година на фестивала в Перник печели първа награда, златен медал и две индивидуални награди. Групата участва и във филма “Римският мост”. През 1977 година сурвакарите на Садовик получават сребърен медал и индивидуални награди. Година по-късно, през 1978 година групата е заснета във филма “При източниците на вечността”, който е по поръчка на ЮНЕСКО. От участието си на фестивала в Перник през 1980 година, групата се прибира в селото с бронзов медал. През 1996 година детската сурвакарска група на Садовик печели първо място на маскарадния фестивал в Перник. С орденът “Св. св. Кирил и Методий” е удостоен Александър Стойнев Банков от групата.

В края на миналия век групата участва във фестивала в Комотини, Гърция. През 2004 година сурвакарите на Садовик са наградени с отличия за маски и костюми от пернишкия маскараден фестивал. Награда за златен медал и индивидуална за маска отново е присъдена на групата от фестивала в Перник. През 2013 година отново на този фестивал сурвакарската група на Садовик е удостоена с наградата на областния управител. През годините досега са печелени и други награди, като изброените досега са сред най-значимите.

На 13 януари 2020 година по традиция сурвакарската група ще огласи селото със звънци и чанове около кладата на площада.

Снимки: Садовик Дебелец

Виж също...

Loading...