Подборът за кметски наместник на село Бегуновци премина при спокойна обстановка и с над 50 % активност от имащите право на глас

При спокойна обстановка премина процедурата по подбор за кметски наместник на брезнишкото село Бегуновци. Подборът се проведе по-рано днес и продължи няколко часа, в които гласуваха над 50 % от имащите право на това местни жители, предаде репортер на Zapadno.com.

Комисия с петчленен състав проследи процедурата по подбор. Четирима от членовете бяха представители на всеки един от кандидатите за кметски наместник, а петият член пък беше юрисконсулта на Община Брезник. Право да участват имаха 140 жители по постоянен и настоящ адрес в Бегуновци. Преди началото на гласуването, секретарят на Община Брезник Иван Борисов направи важни разяснения за протичането на подбора. Той уточни, че гласуването не е като по време на традиционните избори в страната, а е изразяване на предпочитание за кметски наместник. “Идеята е кметът да получи информация от ваша страна – вие на кого давате най-голямо доверие и той да извърши назначаването. Правили сме го и друг път на предния мандат в Режанци и в Кошарево, тъй като така беше оспорвано. По закона той има право да назначи за кметски наместник когото лично си пожелае и да го освободи по всяко време без предизвестие, както по Кодекса на труда. Законово така е уреден въпросът.”, поясни Иван Борисов.

За гласуването бяха предоставени бюлетини с имената на четиримата кандидати и още една графа с правото да не бъде подрекен нито един от тях. Гласуването се проведе в библиотеката на местното читалище, която е на втория етаж на сградата. Няколко трудноподвижни жители гласуваха на първия етаж в присъствието на членове на Комисията по подбор, а бюлетините се качваха обратно до урната в затворени хартиени пликове. За улеснение на жителите списъкът с имащите право на глас за кметски наместник беше с големи букви. В списъка пък бяха включени всички жители над 18-годишна възраст и с настоящ и постоянен адрес в село Бегуновци.

Гласуването в подбора за кметски наместник стартира с опашка от местни жители, които търпеливо изчакваха реда. В първия един час от началото на подбора се наблюдаваше активност, която надхвърли малко над 50 %. След това идващите да гласуват започнаха да намаляват. Към обяд Комисията по подбор гласува и прие решението процедурата за гласуване да продължи до 13:00 часа. Така до крайния час в подбора участаха 82-ма жители на село Бегуновци от общо 140 имащи право на глас. Броят на бюлетините беше точно толкова – 82, но след преброяването една от тях се оказа недействителна. Така бяха преброени 81 бюлетини, а гласовете между тях разпределени на четиримата кандидати. Най-много гласове събра Станко Пергелов – 43, а след него се нареди Соня Славова с 32 гласа. На трето място пък е Калин Александров с 4 гласа и на четвърто – Виолета Петрова с 2 гласа. Последната дума за назначаването на кметски наместник на Бегуновци има кметът на Община Брезник.

Виж също...

Loading...