Брезнишките села Бегуновци, Велковци, Сопица и Режанци е възможно да минат на собствените си водоизточници, ако сухото време продължи

Четири села в община Брезник да преминават 100 % на водоснабдяване от местни водоизточници. Този вариант се обмисля, ако сухото време продължи, предаде репортер на Zapadno.com.

Брезнишките села Бегуновци, Велковци, Сопица и Режанци е възможно да се захранват с вода изцяло от местни водоизточници. В момента чешмите в тези села се захранват с вода от питейния язовир “Красава” 1 и местни водоизточници. Ако сухото време продължи ще се наложи водата от питейния язовир към тези села да бъде спряна, уточниха за читателите на Zapadno.com от Община Брезник.

Питейният язовир “Красава” 1 водоснабдява основно гражданите на град Брезник и жителите на брезнишките села Режанци, Ноевци, Бегуновци, Сопица и Велковци. Останалите селища на територията на община Брезник се снабдяват с вода чрез техни местни водоизточници. Сто процента от водата на Ноевци идва само от язовир “Красава” 1. Докато в осигуряването на вода за Режанци, Бегуновци, Сопица и Велковци се включват също и 10 местни водоизточника.

Всяка седмица наличният воден обем в питейния язовир намалява. Към днешна дата обемът в язовира е 1 485 000 кубически метра при пълен обем от 2 975 000 кубически метра. Всеки жител на община Брезник може да се информира за актуалния обем на водоема от сайта на общинската администрация.

Виж също...

Loading...