Обредни хлябове за Бъдни вечер от Брезнишко и поздравителни картички отпреди 100 години ще бъдат показани в брезнишкия музей

Уникална изложба с обредни хлябове за Бъдни вечер от Брезнишко ще бъде представена в Общински исторически музей-Брезник. Надсловът на изложбата е “Силата на адетът”, съобщиха за читателите на Zapadno.com от музея.

Експозицията ще бъде открита за посетители на 18 декември (сряда) от 16:00 часа в изложбена зала “Военен клуб” на Общинския исторически музей в Брезник. “В изложбата представяме част от копията на обредните хлябове от Брезнишко и снимки на всички погачи и колачета за Бъдни вечер изработени през 1985 година от 36 жени от селата: Слаковци,Вискяр, Ярославци, Ръждавец, Долна Секирна, Станьовци, Горна Секирна, Душинци, Сопица, Велковци, Зидарци, Банище, Ноевци, Видрица, Селищен дол, Кривонос, Гърло, Завала, Извор и Кошарево. Така е съхранена и се предава на поколенията традицията за хляба на Бъдни вечер с неговата богата орнаментика.”, поясни директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова.

През 1985 година музейната сбирка към народно читалище „Просвещение-1870” в град Брезник и дирекция “Културно историческо наследство” на Регионален исторически музей-Перник организират изложба „Обредни хлябове от Брезнишко”. В изложбата се включват жени от всички села на Брезнишка община с погачи за различните календарни обичаи. Показани са 198 погачи за различните празници. По-късно на тези погачи, колачи и колачета са направени гипсови отливки, които се съхраняват в Регионален исторически музей-Перник.

В отдел „Етнография” на Общински исторически музей-Брезник са запазени снимки на погачите, които през 1985 година са направили жените от Брезнишко. Много от тях вероятно вече не са сред нас, но споменът за тях е останал в снимката на измайсторената с много любов обредена погача. Погачите са представени на фона на пресъздадена граовска одая с трапезата за Бъдни вечер. Това поясни още директорът на музея в Брезник Емилия Велинова.

В изложбата за първи път ще бъдат показани и поздравителни картички за Нова година и Рождество Христово. Те датират от първото десетилетие на миналия век и са част колекцията на Райна и Георги Кафеджийски. Колекцията се съхранява във фонда на Общински исторически музей-Брезник. Най-ранната картичка датира от 1901 година.

Експозицията с обредните хлябове и уникалните картички ще може да бъде разгледана от посетители до 20 януари 2020 година.

Снимки: Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...