Брезнишки ученици полазиха ръководството на Община Брезник за Игнажден

Ученици от брезнишкото средно училище “Васил Левски” внесоха празничен дух за Игнажден в сградата на Община Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

На 20 декември отбелязваме Игнажден. Това е денят, в който почитаме паметта на свети Игнатий Богоносец. От днес започват и коледните празници.

Празникът е свързан с различни поверия. Едно от тях е свързано с така нареченото “полазване”. Вярва се, че през новата година ще ти върви според това кой първи пристъпи прага на дома ти. Друго поверие пък гласи да не се прибирате у дома с празни ръце.

Традицията с полазването беше спазена от ученици от 4 “а” и “б” на училището в Брезник. В ранното петъчно утро те пристъпиха прага на общинската администрация в Брезник. Заедно с учениците беше преподавателят Савка Борисова

Децата посетиха кмета на Община Брезник и неговите заместник-кметове. Пред общинското ръководство беше спазено полазването. Учениците зарадваха домакините с песни и стихове за празника. От своя страна кметът на Община Брезник подари лакомства на учениците.

Виж също...

Loading...