За 75-годишния юбилей на училището в Брезник ученици ще покажат историите на бивши възпитаници във филм

Филм, който се посвещава на 75-годишнината на брезнишкото средно училище “Васил Левски”, подготвят млади брезничани, научи Zapadno.com.

Подготовката е стартирала от днес (Игнажден) и ще продължи до месец февруари 2020 година, когато учебното заведение ще чества юбилея. Инициативата за филма се реализира от ученици от 10 “б” клас на училището. Младите брезничани са членове на клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” с ръководител Аниела Асенова към брезнишкото средно училище “Васил Левски”.

Във филма ще бъдат показани историите и спомените на бивши възпитаници на учебното заведение. Първият разговор е бил с брезничанина Петър Петров, който е бивш военен от редиците на Българската армия и бивш общински съветник в Брезник. Разговорът с него се е провел в една от залите на брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”. “Той им разказа любопитни факти и за Сръбско-българската война, но наблегна на истории за гимназията. Разказа много интересни неща за неговата абитуриентска вечер. Той е съученик на директора на училището Емилия Вълова.”, сподели ръководителят на клуба Аниела Асенова.

Учениците ще разговарят с успели в обществото бивши възпитаници на училището, но и с обикновени личности. “Ще ги питаме за гледната им точка – какво е било училището по тяхно време и как изглежда то сега. Ние говорим все пак и за състоянието на днешното образование – дали е по-трудно или по-лесно.”, добави още Аниела Асенова. “За филма събираме и снимки от историята на гимназията. Те показват кои са били директорите през годините, как се е празнувал 19 февруари и други теми. Вече разполагаме с много интересни снимки.”, добави още тя.

Снимка: Аниела Асенова

Виж също...

Loading...