Опитите за внос и износ на свинско месо през граничния пункт в Трънско са намалели откакто бяха въведени специални мерки

Обстановката в област Перник по отношение на случаи на Африканска чума по свинете остава спокойна. Въпреки това институциите в региона са нащрек за регистрирани случаи на вируса. Това стана ясно по време на редовно заседание на Областната епизоотична комисия към Областна администрация-Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

На заседанието беше представена информация за обстановката с Африканската чума по свинете на територията на страната. “Имаме информация от последните седмици. Има нови констатирани случаи на Африканска чума по дивите прасета на територията на страната, в различни области – Стара Загора, Търговище, Луковит, Бургас. Най-близо до нас е в община Благоевград, област Благоевград от 6 декември. Това всичкото е по диви прасета. Няма точна локализация за страната. Навсякъде се появяват такива случаи при диви прасета. Това е добре, че за област Перник и област Кюстендил няма, а също и Софийска. Това е накратко информация, която имаме.”, поясни главният инспектор от отдел “Здравеопазване” към Областна дирекция по безопасност на храните-Перник доктор Юлиян Илиев. Експертът добави, че обяснението за спокойната обстановка в региона е липсата на свине в личните стопанства на хората.

Контролът за внос и износ на свинско месо и продукти от него през граничен контролно-пропускателен пункт “Стрезимировци” продължава. На граничния пункт се наблюдава намаление на случаите, при които преминаващи вкарват или изнасят свинско месо. “Колегите, които са там сега констатират, че са намалели тези случаи. В началото хората пренасяха и казваха: Ние не знаеме или нямаме информация. Обществото вече е запознато с този проблем. Той е проблем на всички и трябва да го осъзнаят, да спазват правилата, за да се реши по-бързо и лесно.”, поясни още главният инспектор от отдел “Здравеопазване” към Областна дирекция по безопасност на храните-Перник доктор Юлиян Илиев. Превантивната мярка по осъществяването на контрол за внос и износ на месо през границата в Трънско беше предприета през месец юни тази година.

Виж също...

Loading...