Монасите от Църногорския манастир се включиха в трета кръводарителска акция, игуменът: Кръводаряването е помощ на нуждаещи се в името на живота

Акция за кръводаряване организира в навечерието на Рождество Христово монашеското братство от Църногоския манастир “Свети безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. Идеята беше подкрепена и от близки до манастира хора, съобщиха от Църногорския манастир.

По молба на нуждаещи се дарената кръв беше предназначена за пациентка в тежко състояние, настанена в реанимацията на пернишката болница. “Преди големите празници всички ставаме по-добри и великодушни, иска ни се да правим добро. Решението за даряване на кръв е лично право на всеки и е особено ценно, когато е взето с лична убеденост за ползата от него. Кръводаряването е помощ на нуждаещи се в името на живота. Затова и монасите от братството и близки до манастира хора с готовност откликват по този начин в края на 40-дневния пост да принесат полза не с друго, а тъкмо със спасяването на човешки живот. Този е нашият подарък за раждащия се Христос и това израз на желанието ни Той да се ражда в сърцето на всеки човек.”, коментира игуменът на манастира архимандрит Никанор след като лично даде пример с даряването на кръв.

Това е трета кръводарителска акция на манастирското братство. На 1 май тази година със съдействието на Националния център по трансфузионна хематология  в светата обител беше проведена акция в който се включиха 20 човека. По този повод в навечерието на Рождество Христово от Центъра изпратиха за манастира благодарствен диплом за активно участие в организирането и провеждането на кампании за безвъзмездно кръводаряване през 2019 година. “Благодарим на всички кръводарители за споделената грижа за живота и здравето на тежко болни и пострадали пациенти”, се казва в диплома и се изразява увереност в ползотворно бъдещо сътрудничество.

Снимка: Църногорски манастир

Виж също...

Loading...