Над 200 000 безплатни винетки за хора с увреждания изтичат в първите месеци на 2020 година

В първите четири месеца на 2020 година изтича валидността на над 200 000 електронни винетки, отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане на хора с намалена работоспособност. Право на безплатна едногодишна е-винетка имат хора с над 50 на сто намалена работоспособност, както и семейства, които отглеждат деца с трайни увреждания. Правото е за един автомобил с мощност на двигателя до 160 конски сили, съобщиха от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура”.

Повече от половината безплатни винетки изтичат през януари 2020 година. Общо 242 080 са е-винетките, предоставени през 2019 година на хора с увреждания. Те са за над 23 милиона лева и са за сметка на бюджета на Агенция “Пътна инфраструктура”. Проверка за срока на валидност на е-винетките, отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане, може да бъде направена на сайта на Агенция “Пътна инфраструктура” – api.bg и на сайта bgtoll.bg. Директният линк за проверка е https://check.bgtoll.bg. Препоръчително е заявленията за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им.

Хората, които имат право на безплатна винетка, трябва да подадат заявление в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес – лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок. Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на Агенция „Пътна инфраструктура“, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

При прехвърляне на собствеността на пътното превозно средство, смяна на регистрационните табели или бракуване на автомобила, например, безплатната е-винетка не следва автомобила. В този случай правоимащият трябва в срок до три работни дни да уведоми Агенция “Пътна инфраструктура”, за да може да получи нова безплатна винетка до изтичането на валидността на първата.

Виж също...

Loading...