Постоянен кът за традицията Видовден може да бъде обособен в музея на Брезник, ако бъде одобрен проект

Общински исторически музей-Брезник ще кандидатства за финансиране на проект, чрез който могат да се реализират различни инициативи. Една от тях е изграждане на постоянен кът за традицията Видовден, предаде репортер на Zapadno.com.

Директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова поясни, че проектът е насочен към традиционния за Брезник Видовден. “Нашата молба е Общински съвет-Брезник да вземе решение да даде разрешение на музея да кандидатства по тази линия с проект. Това са изискванията на програмата. Първото нещо е да имаме решение за допускане на нашето кандидатстване, за да стартира процедурата.”, поясни Емилия Велинова.

Прагът за финансиране на проект по програмата е 50 000 евро, а максималната сума е 200 000 евро. “Аз смятам, че нашият проект ще е между 50 и 70 000 евро. Предвиждаме освен въстановката на събора Видовден и всички неща, които някога са се случвали, както и лек ремонт на вътрешните помещения на ДНА. Разрешава се до 20 % от бюджета да е за леки ремонт. Дай Боже да спечелиме този проект.”, отбеляза още директорът на музея Емилия Велинова. По проекта се предвижда в сградата на зала “Военен клуб” на музея да бъде обособен постоянен кът за традицията Видовден.

Кметът на Община Брезник Васил Узунов поясни, че е “за” музеят да кандидатства за финансиране по този проект. “Искам да кажа от какво се опасявам. Аз съм “за” да кандидатства муея, но там има една верификация, в която музеят трябва да взима заем от бюджета на Общината, за да покрие разходите и след това да бъдат верифицирани на музея тези разходи. Аз затова попитах госпожа Велинова, ако каже че е до 70 000 евро (130 000 лева), там процентите да речем 10 000 лева са пари, които има в резерва и няма да се отразят по никакъв начин. Затова държа да го запишете до 70 000 евро, за да не се налага да има някакви усложнения.”, поясни Васил Узунов.

Община Брезник ще предостави допълнителни средства на музея, за да може институцията да кандидатства с проекта. Решението за това беше прието на последното заседание на Общински съвет-Брезник, което се проведе на 20 декември.

Виж също...

Loading...