5-те хиляди лева за паметника в Слишовци ще са за почистването му, което ще е през пролетта

Средствата, които държавата отпусна за възстановяване на паметника “Слишовска могила” в трънското село Слишовци, ще се използват за почистване. Това поясни за читателите на Zapadno.com кметът на Община Трън Цветислава Цветкова.

Припомняме, че през месец септември тази година, на Община Трън бяха отпуснати 5 000 лева за паметника в село Слишовци. “Средствата трябва да бъдат разходвани за възстановяването на паметника в първоначалния му вид като паметник-камбанария.”, отговориха от пресцентъра на Министерство на отбраната на въпрос на Zapadno.com.

Парите са били преведени на Община Трън по-късно и не могат да бъдат изразходвани в тази календарна година. По този повод администрацията е провела разговори с Министерство на отбраната средствата да бъдат усвоени през 2020 година. “КСС-то, с което ние кандидатствахме за възстановяване на паметника – по спомени в момента говоря, защото документите не са пред мен, е в рамките на 100 хиляди лева. С тези 5 хиляди лева е само перото за почистване около паметника от храсти, треви и други израснали неща. Така че това, което ще се случи ще е напролет, защото зимния сезон тази дейност няма как да се осъществи.”, поясни кметът на Община Трън Цветислава Цветкова. Служители на Общината вече са извършили първоначално почистване на монумента, което е било необходимо, за да се прегледа актуалното му състояние.

Идеята за възстановяване на паметника в първоначалния му вид се зароди през 2018 година. Тогава няколко обществени организации в Трънско повдигат отново въпроса за поставянето на камбана на паметника-костница, такава каквато е била идеята на неговите първосъздатели. “В отговор на това тяхно настояване, кметът на Трън Цветислава Цветкова изпраща на 11 март 2019 година писмо до Областната комисия „Военни паметници“ в град Перник с молба за възстановяване на статута му на военен паметник. Два месеца по-късно Ирена Соколова – областен управител на Перник, в качеството си на председател на Областната комисия „Военни паметници“ информира Министерството на отбраната, че „Слишовска могила“ е вече включен в регистъра на военните паметници за Пернишка област. Към необходимата в случая документация е приложена и количествено-стойностна сметка, предвиждаща извършването на неотложни ремонтно-възстановителни дейности по паметника – демонтаж на старите облицовъчни плочи и подмяната им с нови, почистване на паметника и района около него, поставяне на възпоменателни плочи с имената на загиналите във войните за национално обединение от Трънския край, подмяна на прилежащата настилката, проектиране на осветление и изработване на нов заглавен надпис, както и най-важното – поставяне на камбана.”, поясниха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Историята на самия паметник е интересна. Към началото на 30-те години на миналия век между трънските села Слишовци и Стрезимировци започва изграждането на внушителен паметник-камбана, наречен от населението „Паметник на свободата“. Идеята на неговите създатели е освен имената на загиналите от Трънския край във войните за национално обединение в периода 1912 – 1918 година, на най-горната площадка на паметника, на височина от 38 метра, да бъде поставена камбана, чийто звън да напомня на българите отвъд границата (става въпрос за нашите сънародници в Западните покрайнини, насилствено оставени на територията на кралство Югославия според клаузите на Ньойския мирен договор от 1919 година), че не са забравени. По различни причини обаче, паметникът остава недовършен, като е изградена само основната му конструкция. Това припомниха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

След 9 септември 1944 година новата власт решава да използва издигнатия постамент като паметник на загиналите в антифашистката съпротива в периода 1923 – 1944 година, а също така и в Заключителната фаза на Втората световна война от периода 1944 – 1945 година. Към него е достроено допълнително приземно помещение, изпълняващо функциите на костница, а на лицевата страна на монумента са поставени 18 мраморни плочи с гравирани върху тях имена на 266 души, участници в антифашистката съпротива, партизанското движение и Втората световна война от Трънския край, поясниха още от Министерство на отбраната.

Виж също...

Loading...