Късче от историята на брезнишкото читалище се разкри чрез благотворителния календар за 150-годишния му юбилей

На всеки му се е случвало да бъде свидетел или участник в събития, които го навеждат на мисълта, че няма случайни неща. Такъв е примерът с двама брезничани и благотворителна кампания, която беше подета наскоро в Брезник. Интересната история сподели специално за читателите на Zapadno.com брезничанинът и читалищен работник Божидар Пантев.

През 2020 година брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”, в което вече половин век работи Божидар Пантев, ще отбележи 150 години от учредяването си. Юбилеят ще бъде честван с поредица от събития, за които ще са необходими средства. Това е причината тази година мината в Брезник да посвети благотворителния си календар на 150-годишнината на читалището. Прочетете още по темата в публикацията: Коледен подарък за предстоящия юбилей на читалище „Просвещение-1870“ подготвят брезничани и местният бизнес.

Календарът е в основата на случката, чрез която се изрови късче от миналото на читалището. “Във връзка със 150-годишнината издадохме този календар. Сега го разпространяваме. По време на разпространяването предлагам календарът на една жена и тя се позна в календара. Това е една снимка от откриването на сградата. 100-годишнината на читалището съвпада с откриването на сградата, която е открита на 1 март 1970-та година. Снимката показва рязането на лентата и официалните лица. Тази жена е била на 16 години тогава. Тя се позна след като се видя на календара.”, разказа Божидар Пантев.

Дамата, която се познава в календара е брезничанката Виктория Рангелова. Тя предложила на Божидар Пантев да му подари още снимки от откриването на читалищната сграда, които съхранява в албум. “На снимката тя е от едната страна и с народна носия е държала лентата. От другата страна друго момиче държи същата лента, която да бъде отрязана за откриване на сградата. След мероприятието тя си прави албум от различни снимки от ученическите и години. Албумът като го извади беше прошнурован с част от прерязаната лента, която е била прибрана от нея след приключване на откриването.”, сподели още Божидар Пантев.

Албумът с част от лентата, която е бил прерязана преди 50 години, ще бъдат дарени за съхранение във фонда на Общински исторически музей-Брезник.

Снимка: Божидар Пантев

Виж също...

Loading...