Язовирът край село Конска ще бъде ремонтиран с близо 2 милиона лева от държавния бюджет

1 милион и 800 хиляди лева ще струва ремонтът на язовир на територията на община Брезник. Това стана ясно от отговор на министъра на икономиката Емил Караниколов по време на парламентарен контрол на 22 ноември 2019 година, предаде репортер на Zapadno.com.

Ремонтът, който по думите на министъра е стартирал, е на язовир “Конска” в землището на брезнишкото село Конска. Той е сред язовирите, които са собственост на държавата и са със започнати дейности. Тези водоеми са в списъка с 418-те, които с решения от 2018 година на Министерски съвет бяха одобрени като нуждаещи се от спешен ремонт. Министърът отговори това по повод въпрос на народния представител Христо Проданов.

Репортер на Zapadno.com отправи запитване към Министерство на икономиката за подробности около ремонта на язовира в Брезнишко, за който министър Емил Караниколов оповести, че е започнат. Все още няма отговор от пресцентъра на ресорното министерство, но при такъв ще уведомим читателите си.

Припомняме, че още през есента на 2018 година Община Брезник входира в Общинския съвет намерение за безвъзмездно прехвърляне на държавата на язовири общинска собственост. Причината за това бяха проверки от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, от които е станало ясно, че за трите язовира в Брезнишко са дадени предписания, изискващи по-сериозни инвестиции. Тогава общинските съветници на Брезник решиха язовирите “Конска”, “Кошарево” и “Завала” да преминат в собственост на държавата.

Проверката на язовир “Конска” беше констатирала, че е необходимо да се поддържа мъртъв обем с постоянен срок до привеждане на язовирната стена в изправно техническо състояние. Освен това и да се изгради дренажна призма и отводящ тръбопровод от зоната на овлажняване до отводнителния канал, съгласно изготвения технически анализ на язовир “Конска”.

Виж също...

Loading...