Брезник през 2019 година: Какви са значимите събития, които се случиха в общината за изминалите 365 дни

Краят на всяка година е равносметка за изминалите 365 дни. Как са изминали те, какви събития са се случили през този период и други въпроси с отговори-отпечатък върху изминалата година. Часове преди настъпването на 2020 година информационният сайт Zapadno.com ще представи обзор за значимите събития на територията на община Брезник през 2019-та.

Изминалите 365 дни бяха белязани с поредица от събития – традиционни и такива, които се случват за първи път. В студените месеци на 2019 година стана ясно, че в центъра на град Брезник ще бъде издигнат паметник на Васил Левски. Монументът беше открит тържествено на 18 февруари, а събитието се превърна в празник за града, брезничани и гости на Брезник. Участие в откриването взе Националната гвардейска част, която е представителната част на Българската армия и има за цел да демонстрира независимостта на България, на държавата и президента.

На 4 март храм “Света Петка” в Брезник беше обновлен след извършен ремонт. Тържествена света литургия в светата обител беше оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп и в присъствието на десетки миряни. В средата на този месец стана ясно, че компанията „Асарел-Инвестмънт“, която е представена в Брезник чрез дружеството “Трейс Рисорсиз”, предоставя половината от годишното си дарение към Общината за развитие на проекти в брезнишки села. Другата половина от дарението пък Община Брезник инвестира в ремонт на сградата, в която се помещават Общинската служба по земеделие и други институции.

Март 2019 година ще бъде запомнен от жители на село Банище заради пожарът, който изпепели къщи, дворове и постройки във вилната зона на населеното място. Пламъците тогава бяха тръгнали от сухи треви и храсти в района на съседното село Ръждавец. Екипи на Районните служби “Пожарна безопасност и защита на населението” от Брезник и Перник, общинският пожарен автомобил на Община Брезник, “Държавно горско стопанство-Брезник” и доброволци от село Банище се включиха в гасенето на пламъците.

През месец май брезнишкият футболен клуб “Чорни” оглави лидерското място в “А 1” Областна футболна група в област Перник за тогавашния полусезон. По този повод на стадиона в Брезник се организира специално награждаване на победителите в групата. Футболният клуб на брезнишкото село Ноевци – “Черногорец” също оглави лидерската позиция в “А 2” Областна футболна група. Така резултатите изпратиха двата отбора на решителен футболен двубой на стадион “Миньор” в Перник. На 9 юни в инфарктен мач и на 30-градусова жега футболен клуб “Черногорец” победи отбора на “Чорни”. Така тимът на Ноевци стана областен шампион.

През месец юни се проведе първото издание на фестивала на детското творчество “Видовденчета”, който събра стотици посетители и десетки участници на сцената на Бърдото. Организацията за този празник стартира още в края на 2018 година, когато в Брезник се проведе празник на детското творчество под надслов “Декември ще бъде юни”. Наскоро от Училищно настоятелство “Васил Левски” се погрижиха за облагородяване на ливадата около сцената, където се очаква през новата година да се проведе второ издание на “Видовденчета”.

Месец юни беше белязан и с провеждането на регионалната конференция под надслов “Ньойският диктат и съдбата на хората от двете страни на сръбско-българската граница”. Форумът се проведе в читалището на Брезник и беше част от събитията, с които през 2019 година се отбелязаха 100 години от подписването на Ньойския договор.

Общинския исторически музей на Брезник отбеляза две значими годишнини през 2019-та – 130 години от рождението на брезничанина Стоян Миленков и 150 години от основаването на Класното училище в града. В различни месеци през годината в чест на Стоян Миленков, който е родоначалник на рапа в музиката, бяха представени биографичен филм, изложби и тематично честване. На 23 октомври пък наследници на Класното училище в Брезник участваха в откриването на изложба за 150-годишнината от основаването му. По-рано през годината музеят представи първото издание на сборника „Известия на Общински исторически музей-Брезник“. В него са събрани докладите от научната конференция „60 години организирано музейно дело в Брезнишко – минало и бъдеще“, която се проведе през 2018 година.

Посещението на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в брезнишкото средно училище “Васил Левски” също бе сред събитията през октомври. На 10-ия ден от месеца министърът пристигна в Брезник и разгледа спортните съоръжения в учебното заведение, от които остана с добри впечатления. В училището пък талантливи брезничанки го посрещнаха с граовски хумор и песен. Учители от учебните заведения в община Брезник имаха възможността да разговарят очи в очи с ресорния министър. Тогава той пое ангажимент да съдейства на училището в Брезник за ново преоборудване с нови компютърни системи и конфигурации за нуждите на учебните кабинети. От Брезник Красимир Вълчев си тръгна и с подарък – рамка с правилата, които персонал, родители, гости и приятели на детска градина “Брезица” спазват, за да осъществяат “Мост към добрината”.

В навечерието на Петковден, който е духовен празник на Брезник, в брезнишкото читалище беше прожектиран филм за Света Петка. Филмът е изработен от ученици в 10 “б” клас на брезнишкото средно училище “Васил Левски” и членове на клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” с ръководител Аниела Асенова. Гостите на прожекцията имаха възможност да разгледат снимки от различни моменти, свързани с храм “Света Петка”. Към фотографиите бяха добавени църковни книги, вестници и документи от миналото. Сега членовете на клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” работят по филм за 75-годишнината на средно училище “Васил Левски” в Брезник, която ще се отбележи през 2020 година.

На 1 ноември в брезнишкото село Слаковци се състоя историческа среща на потомци на основателката на местното читалище с жители и гости на населеното място. Срещата се превърна в празник за селото, в който се представиха самодейци от Брезник. Тогава бяха положени венци и цветя на паметника на Свети Свети Кирил и Методий, който беше открит точно на 1 ноември 2018 година.

Големият салон на читалището в Брезник пък обнови старите странични завеси с нови. Завесите не бяха сменяни от 1970-та година, когато е открита сградата на читалището. Новите странични завеси са закупени със средства, които дарител е предоставил на Община Брезник, но с намерението да се използват за читалищната институция в града. През изминалите 365 дни към списъка със самодейни състави бяха сформирани нови художествени форми – Ателие по рисуване и арт работилница “Релакс”. В брезнишкото средно училище “Васил Левски” също бяха формирани нови извънкласни форми – вокална група “Меден глас” и училищния клуб “Фолклор и литература”.

През есента стартираха дейности по реконструкцията на централния градски площад в Брезник. Това е може би най-дългоочакваният от гражданите ремонт, който се очаква да приключи през новата година. Наскоро стана ясно, че язовир “Конска” ще бъде ремонтиран с 1 милион и 800 хиляди лева от държавния бюджет. Новината беше съобщена от министъра на икономиката Емил Караниколов.

Политическият живот в община Брезник също претърпя промени след проведените местни избори през месец октомври. От малките населени места само в село Ноевци останаха с избираем кмет заради промени в Изборния Кодекс. Промени в ръководството на Община Брезник нямаше след убедителната победа на кмета Васил Узунов. Значителна трансформация претърпя съставът на Общински съвет-Брезник, където след местните избори мнозинството е за Българска социалдемократическа партия с петима общински съветници. След Българска социалдемократическа партия се наредиха по трима общински съветници от политическа партия ГЕРБ и местната коалиция “БСП за България” (АБВ). Двама общински съветници ще има от Земеделски народен съюз. За председател на Общинския съвет пък беше избран Иван Тинков.

Ежегодно в общината се провеждат традиционните събития – фестивалът “Сурова”, Граовският събор “Видовден”, Църногорският събор “В сърцето на Граово”, празникът за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, честванията на училищата, детската градина, изложбите и конференциите в музея, както и спортни турнири и чествания в някои от селата.

Такива бяха по-значимите събития през 2019 година в община Брезник. Надяваме се, че 2020-та ще донесе още позитивни новини, за които да ви съобщаваме.

Виж също...

Loading...