Трън през 2019-та: Какви значими събития се случиха през изминалата година в общината

Жителите на община Трън изпращат една година, която беше изпълнена с инфраструктурни проекти и кръгли годишнини. Информационният сайт Zapadno.com ще припомни по-значимите събития в пограничната община за изминалата 2019 година.

През месец февруари оповестихме, че малко над 1 милион лева ще изразходва Община Трън за ремонтни и строителни дейности в някои от населените места. Общата стойност за предвидените дейности възлизаше на 1 049 100 лева. За изграждане на инфраструктура в града и ремонт на улици в 3 трънски села бяха предвидени 142 000 лева. Приблизително 410 000 лева пък бяха заложените средства за благоустрояване на междублокови пространства, като по тези дейности ще се работи след избор на изпълнител по процедура по Закона за обществени поръчки. Това уточниха за читателите на Zapadno.com от общинската администрация в Трън в началото на годината. Сред тях бяха и две детски площадки в селата Филиповци и Туроковци – едната се модернизира, а другата беше нова. Ремонт на сградата на Музея на бусинската керамика в село Бусинци също бе сред проектите. Повечето от проектите бяха приключени през изминалите 365 дни.

В първата седмица на месец април беше обновлен след ремонт манастир “Свети Четиридесет мъченици” в трънското село Лева река. Специално за обновлението бе отслужена архиерейска литургия, а на събитието присъстваха политици от високите етажи на властта. Светата обител претърпя ремонт с европейски средства, които бяха осигурени по Програмата за развитие на селските райони и тогавашния областен управител на Перник Ирена Соколова.

От 7 април посетителите на парка при Ждрелото на река Ерма могат да видят имената на 26 български патриоти, които са загинали в борбата за връщането на Западните покрайнини към България. Те са изписани на паметна плоча на Вътрешната западнокрайска революционна организация „Въртоп“, която тогава беше официално открита. Организацията се е борила за връщането на българските територии, които са преминали в Сръбско след подписването на Ньойския договор.

Първите дни на месец май бяха белязани с откриването на паметник на народната и оперна певица от Трън Гюрга Пинджурова. Монументът беше открит на 4 май със символично прерязване на лента и под звуците на химна на Република България и песента “Хей, поле широко”. Паметникът е от бронз и е висок 1 метър и 80 сантиметра. На него тя седи на морена, до която е поставена втора такава с надпис. Облеклото на певицата е традиционна носия за Трънския край, а покрай паметника и са засадени цветя и са монтирани прожектори.

В началото на месец май се проведоха няколко събития по повод 140 години от Освобождението на Трън. Сред тях беше откриването на кът с паметна плоча и информационна табела за капитан Симо Соколов. Паметната плоча е поставена на чешмата до моста при местността “Секирица”, а на откриването присъстваше правнукът на капитан Симо Соколов – Румен Костов. Събитието беше продължено и с концерт в центъра на Трън, на който оркестър “Шевица” изпълни автентична песен за капитан Симо Соколов. На площада беше подредена и мобилна изложба, която Държавен архив-Перник представи. За 140-годишнината от Освобождението на Трън бе представена и книгата “Знеполският Пеев род”, която се финансира от бюджета на общинската администрация.

Годишнина през 2019-та отбеляза и Районен съд-Трън, който е създаден през 1879 година и е най-старият в региона. 140-годишнината на съда беше съпътствана с Ден на отворените врати и две изложби. Всеки желаещ жител или гост на Трън можеше да разгледа съдебната институция отблизо или да се докосне до историята чрез две тематични експозиции. Гостите на съда бяха посрещани с усмивките на две момичета в народни носии, огромна погача с надпис “140 ГОДИНИ ТРЪНСКИ СЪД”, мед и сладки. Сред официалните гости на честването бяха висши ръководители и представители на съдебната власт.

На 10 октомври министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посети трънското средно училище “Гео Милев”. В двора на учебното заведение министърът бе изненадан с драматизация по разказа “Вятърната мелница” от Елин Пелин, която ученици представиха. Освен драматизацията учениците показаха танцовите си умения. Учители и педагогически персонал разказаха за своите предизвикателства по време на учебния процес на среща с министъра, който си тръгна от Трън с подаръци – кошница от шишарки, глинен съд с кисело мляко и пожелание. Посещението на Красимир Вълчев беше съпътствано и с нов училищен бус за превоз на ученици по трънските села, който беше предоставен от Министерство на образованието и науката след разговор с кмета на Общината.

Навечерието на Петковден, който е празник на град Трън, беше белязано с въдворяването на новия архиерейски наместник на Трънската духовна околия, което се състоя в трънския храм “Света Петка”. Въдворяването се състоя на 13 октомври и се оглави от Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. Новият архиерейският наместник на Трънската духовна околия иконом Йоан Чикалов беше посрещнат с цветя и поздравления от духовници в региона. На следващия ден – 14 октомври, в манастир „Света Петка“ в трънското село Пенкьовци беше направено освещаване след ремонта на светата обител. Богослужението оглави викарият на Софийски митрополит Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп в съслужение с други духовници. Осветени бяха монашеското крило с три килии за монаси, санитарен възел и магерница с трапезария.

В последния ден на месец октомври трънското читалище организира библиотека на открито. Тя се проведе по повод Деня на народните будители и събра любители на книгите на площада в Трън. Посетителите имаха възможност чрез инициативата да си вземат книга напълно безплатно.

През месец ноември град Трън бе домакин на форума „100 години Ньойски договор – национална драма, аспекти и настояще”. На него бяха представени доклади от историци и специалисти в различни области. Паралелно с форума читалището и музея на Трън показаха фотодокументална изложба за 100-годишнината от подписването на Ньойския мирен договор. По същата тема, през този месец бе представен филмът “100-годишна граница” на проекта “Околобългарско”. В него бяха показани кадри и разговори с жители на трънските села Богойна (което е било част от село Петачинци), Банкя и Врабча.

В края на месец ноември се случи и друго дългоочаквано от жители и преминаващи през община Трън – пускането на движението по ремонтирания мост при местността “Секирица”. Проектът за ремонт включваше подмяна на хидроизолация, подобряване на отводняването, полагане на нова асфалтова настилка, бордюри, хоризонтална маркировка, нови пътни знаци, парапети и мантинели и укрепване на съоръжението с габиони. Срокът за изпълнение на дейностите беше 40 дни.

През месец декември стана ясно, че волейболният клуб на Трън – “Ерма” отсъства временно от играта. Причината е, че отборът не бе успял да се окомплектова преди началото на полусезона. Надеждите са през следващата година волейболният тим отново да играе срещу съперници в групата.

Сериозни промени след местните избори през месец октомври претърпя съставът на Общински съвет-Трън. Солидно мнозинство в състава има политическа партия ГЕРБ, която вкара 8 общински съветника. Коалицията “БСП за България” е представена от двама общински съветника, а “Ние, Гражданите” от един. Бойчо Харалампиев пък беше преизбран за председател на Общинския съвет. В началото на месец декември местата на двама общински съветника бяха заети от нови лица поради подадени оставки на титулярите. Вотът на избирателите също така реши Цветислава Цветкова да бъде кмет на Община Трън и за мандат 2019 – 2023 година.

Освен тези по-значими събития в Трънско се проведоха ежегодните и набиращите скорост такива – Празник за Гюрга Пинджурова, “От Трън по-убаво нема”, Празник на киселото мляко, “Трънска Коледа”, традиционните базари с участието на институции, тематични чествания на училището и изложби на читалището, както и инициативи на библиотеката.

С тези по-значими събития премина 2019 година в община Трън. Надяваме се, че идната година ще донесе повече позитивни новини за жителите на Трънско, които да съобщаваме чрез страниците на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...