Смелчаци в Брезник, Трън и Ноевци ще спазят традицията да нагазят в ледените води, за да вадят Богоявленския кръст

Големият празник Богоявление ще бъде отбелязан за поредна година в общините Брезник и Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

По традиция на Богоявление или Йордановден, момчета и мъже скачат в ледените води на реки в градовете Брезник и Трън, както и в брезнишкото село Ноевци. Празникът ще започне рано сутринта, на 6 януари, когато тържествени литургии ще огласят храмове в Брезник, Трън и Ноевци.

В неделя от 9:30 часа в храм “Свети Георги Победоносец” в Брезник ще се проведе празнична Света литургия и Велик водосвет. По традиция празникът започва ден по-рано, 5 януари, с водосвет в църквата. На Богоявление (6 януари) от 9:00 часа в храма отново ще се проведе празнична литургия, а след нея ще бъде направен водосвет. От 11:30 часа ритуално ще бъде хвърлен Богоявленският кръст във водите на реката при детската площадка на улица “Цвета Лумбарова”. От Община Брезник оказаха съдействие като с техника почистиха мястото за вадене на кръста. На Ивановден (7 януари) в храм “Свети Георги Победоносец” ще бъде отслужена литургия за празника, която ще започне в 9:00 часа.

На Богоявление в храм “Свети Николай” в град Трън също ще бъде отслужена литургия. Протойерей Николай ще води службата, която ще започне минути след 9 часа. След това той ще направи водосвет за празника. Около 11 часа отец Николай ще отиде към моста на улица “Гочо Гопин”, в района на къща за гости „На кьоше“. Кръстът ще бъде хвърлен във водите на река Ерма, от които смелчаци трябва да се пробват да го извадят.

Единственото село в Брезнишко, в което продължава да се спазва традицията с отбелязването на Богоявление е Ноевци. Празникът ще започне сутринта, когато отец Васил от Бегуновци ще отслужи литургия и направи водосвет в храм “Свети Никола”. В 12:30 часа кръстът ще бъде хвърлен във водите при каменния бараж в Ноевски дол, който се намира малко над селото. Тази година мястото, в което ще се хвърлят кръста, е почистено от наноси и дълбочината вече е около 1 метър и 80 сантиметра.

Виж също...

Loading...