Традицията за спасяване на Богоявленския кръст в Брезник е била прекъсната в продължение на 53 години

От 2014 година насам традицията да се спасява Богоявленския кръст в град Брезник е възобновена. Това разказа за читателите на Zapadno.com историкът от Брезник Аниела Асенова, която е инициатор на възстановяването на ритуала.

В миналото кръстът е бил хвърлян в реката от моста на кръстовището на улиците “Георги Ив. Бунджулов” и “Цвета Лумбарова”. Там се събирали жителите на Брезник и на място извършвали водосвета за Богоявление. През 1961 година спасяването на кръста от водите на Богоявление е прекъснато. Причината за прекъсването е от съображения за сигурност в тогавашните времена. Това е разказал дядото на Аниела Асенова – протойерей Борис Николов, който е служил в града. “През 2014-та година наново брезничани приеха традицията. В лицето на господин Васил Узунов видях човекът, който ме разбра и съдейства. С помощ на Общината и протойерей Константин традицията се възстанови.”, разказа Аниела Асенова.

Смелчагата, който спасил кръста на Богоявление в Брезник след възобновяването на традицията е Веселин Николов. Два пъти той извазда кръста от река Турска в града – през 2014 година и 2015 година. Тази традиция продължава и към настоящия момент. По-рано днес ученикът от Брезник Йордан Добревски извади Богоявленския кръст.

Снимка: Божидар Пантев

Виж също...

Loading...