Местни сурвакарски празници: Групата на Банище ще гостува на две села в Брезнишко, но и ще обходи къщите в още толкова населени места

Сурвакарската група на брезнишкото село Банище ще гостува в други две населени места на територията на община Брезник. По време на традиционното обхождане пък сурвакарите на Банище ще посетят домовете в две населени места, съобщиха за Zapadno.com от Община Брезник.

На 13 януари (понеделник) сурвакарите на Банище ще запалят ритуалния огън в центъра на селото. Около кладата те ще покажат своя традиционен танц със сопи към небето. Празникът ще започне в 18:00 часа, а след сурвакарските игри в селото, групата ще се отправи към брезнишките села Садовик и Кошарево.

Традиционният празник ще продължи и на 14 януари, когато след 9:00 часа сурвакарите на Банище ще обходят къщите в съседното село Ръждавец. След обхождането на Ръждавец, ще бъдат обходени и домовете в Банище. Организатори на местния сурвакарски празник са кметското наместничество и народно читалище “Просвета-1928”.

Очаквайте още подробности за местните сурвакарски празници и в другите населени места на община Брезник!

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...