Фестивалът “Сурова Брезник ‘2020” очаква близо 30 сурвакарски групи, които ще лумкат и гонят злото – ГРАФИК

Общо 26 сурвакарски групи ще се включат в ХVII Маскараден фестивал “Сурова Брезник ‘2020”. Групите ще се разполагат на два лъча преди да дефилират на централния градски площад, съобщиха от Община Брезник.

В предстоящия фестивал ще се включат сурвакарските групи на селата Гигинци, Велковци, Слаковци, Ребро, Люлин, Кошарево, Ноевци, Пиперков чифлик, Сирищник, Мещица, Ковачевци, Долна Секирна, Непразненци, Садовик, Бегуновци, Банище и Сопица, както и от пернишкия квартал “Църква” и радомирския квартал “Върба”. Тази година във фестивала участие ще вземат и две сурвакарски групи от пернишкото село Селищен дол – едната е към местното народно читалище “Алеко Константинов-1899”, а другата е самодейната “Йорданови АРТ и Приятели“. Фестивалът ще се проведе на 18 януари (събота) и ще започне в 14:00 часа.

Вижте графика за представяне на сурвакарските групи във фестивала “Сурова Брезник ‘2020”:

Маскарадният фестивал ще се проведе в три категории: детски сурвакарски групи, с възрастова граница до 14 години; сурвакарски групи, с участници над 14-годишна възраст; гостуващи маскарадни групи. Участниците в групите трябва да се придържат към автентичност и традиционност на обичая, танца, маските и облеклото, културната идентичност на групата със селището, което представляват, отбелязват още от Община Брезник.

Участниците в групите трябва да се придържат към автентичност и традиционност на обичая, танца, маските и облеклото, културната идентичност на групата със селището, което представляват, отбелязват още от Община Брезник.

Очаквайте първо на страниците на Zapadno.com още подробности за предстоящото издание на “Сурова Брезник ‘2020”.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...