През 2019 година българите са се вълнували най-много от болничните и пенсиите, когато са звъняли на НОИ

Паричните обезщетения за временна неработоспособност и майчинство са най-честите теми, по които хората се обръщат за съвет или информация към Контактния център на Националния осигурителен институт. Това показва статистика на институцията за тематичната структура на телефонните запитвания през 2019 година, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

От създаването си в средата на 2012 година Контактният център на Националния осигурителен институт е обработил близо 1,3 милиона обаждания, само за миналата година те са 165 945. Повече от половината от тях (54 %) са именно по въпроси, свързани с правото за получаване на парични обезщетения за временна неработоспособност и майчинство. Общо 31 % от обажданията на единния телефонен номер 0700 14 802 се отнасят до пенсиите, други 10 % касаят обезщетенията за безработица. Останалите 5 % от запитванията са разпределени между други теми от компетентността на Националния осигурителен институт, като най-сериозен е интересът към електронните услуги на института и условията за ползване на паричната помощ за профилактика и рехабилитация.

Статистиката показва още, че над 87 % от търсещите информация по телефона го правят в лично качество, а едва 13 % се обаждат като служебни лица. През 2019 година чрез Контактния център на Националния осигурителен институт са подадени и 9 сигнала за злоупотреби с фондовете на държавното обществено осигуряване.

Виж също...

Loading...