1 100 сурвакари и типажи ще напълнят центъра на Брезник за предстоящия сурвакарски фестивал на 18 януари

Магията на сурвакарския празник ще бъде пресъздадена в Брезник от около 1 100 сурвакари и типажи към 26 групи, предаде репортер на Zapadno.com.

ХVII Маскараден фестивал “Сурова Брезник ‘2020” ще се проведе на 18 януари (събота). Участие в събитието за първи път ще вземе сурвакарската група на село Ковачевци. За втори път пък ще се включи сурвакарската група от кюстендилското село Пиперков чифлик, която тази година ще е двойно по-голяма. Това поясни за читателите на Zapadno.com заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска.

Сурвакарска група от пернишкото село Селищен дол също за първи път ще дефилира на “Сурова” в Брезник. Това е самодейната сурвакарска група “Йорданови АРТ и Приятели“, но от селото ще участва и групата към местното читалище. Те са известни с изработването на кукерски маски, както и запазването и пресъздаването на традицията. Вече три поколения семейство Йорданови вплита сурвакарската традиция в своето изкуство. За тях има и други интересни подробности, които ще може да научите на фестивала “Сурова Брезник ‘2020”.

На 18 януари общо 26 групи ще пристигнат в град Брезник. Прочетете още по темата в публикацията: Фестивалът “Сурова Брезник ‘2020” очаква близо 30 сурвакарски групи, които ще лумкат и гонят злото – ГРАФИК.

Очаквайте първо на страниците на Zapadno.com още подробности за предстоящото издание на “Сурова Брезник ‘2020”.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...