Духовната светиня на Брезник по БНТ или закрилница на рударите и целителка на болните

В рубриката “Светините” на предаването “Вяра и общество” по БНТ 1 разказаха за закрилницата на рударите и целителката на болните – светицата Петка, чието име носи енорийския храм в град Брезник.

Света Петка е наричана от брезничани в миналото с названието “Богомолителница мати Параскева”. “Света Петка е била девица, но за брезничани и въобще за граовци тя е била като майка, защото при болежки, при някакви несгоди, те винаги са идвали с вяра в храма и са получавали най-вероятно от светицата, която е измолвала от Господ.”, разказа историкът от Брезник Аниела Асенова в предаването “Вяра и общество” .

Протойерей Константин Стойчев добави, че в района на Брезник светицата и храмът, който носи нейното име са почитани. “Човек, когато влезе тука, се впечатлява силно. Не само местните хора, но и хора, които идват за пръв път. Когато я видях тази църква, бях още мирянин и си пожелах тука да служа. Така се случи, че наистина станах свещеник, без да правя кой знае какви стъпки в това отношение.”, сподели протойерей Констатин пред камерата на предаването.

Публицистът Румяна Борисова разказа как в миналото в района на храма е открит вход към руднична галерия, както и за Бреза манастир, за който основен храм е била именно църквата “Света Петка”.

Вижте какво още разказаха в предаването “Вяра и общество” за енорийския храм “Света Петка” в Брезник като натиснете тук.

Виж също...

Loading...