Изявената личност от Трънско Тако Пеев вече фигурира с официална информация в Уикипедия

Биографична информация за две от изявените личности на Трънско в миналото – Тако Пеев и Георги Пеев вече може да бъде открита в свободната онлайн енциклопедия Уикипедия, предаде репортер на Zapadno.com.

От 2019 година потребителите в интернет могат чрез няколко клика да открият интересни факти за родния просветен и обществен деец от Трънско Тако Пеев. Това е благодарение на съвместната работа между доброволеца Спасимир Пилев и Държавен архив-Перник. Преди това са правени опити от Държавния архив в Перник за публикуване на информация в свободната енциклопедия. “В Уикипедия работят млади хора – доброволци, които четат в нашите читални на Държавна агенция “Архиви”. Тоест те ползват архивни документи за написване на тези статии. През 2019 година, във връзка с работата по проекта за отбелязване на 140 години от освобождение на Трън и Трънско, се запознахме с един от доброволците. Благодарение на комуникацията ни, той успя да вкара информацията за биографията на Тако Пеев в Уикипедия.”, сподели началникът на Държавен архив-Перник Станислава Георгиева.

Паралелно с тази информация в Уикипедия е публикувана и част от биографията на сина на Тако Пеев – Георги Пеев. Той е бил военен кореспондент и участник в Балканските войни. В публикациите за двете личности са публикувани и препратки към източници, както и информация за книгата “Знеполският Пеев род”, която беше издадена през 2019 година по повод 140-годишнината от Освобождението на Трън.

Архивът на знеполския Пеев род обхваща 3 столетия като хронология. “Той обхваща 5 поколения българи с хронологични граници около 300 години. В Англия такива архиви са много, но за младата българска държава са малко. Чувстваме се удовлетворени, че този архив се съхранява в Държавен архив-Перник. Той е предаден от Здравко Пеев, който е наследник.”, отбеляза още началникът на Държавен архив-Перник Станислава Георгиева.

Информацията за Тако и Георги Пеев може да бъде открита в Уикипедия след като техните имена бъдат изписани в онлайн търсачката на браузъра ви.

Виж също...

Loading...