Музеят на Брезник ще изложи ликове и сурвакарски костюми от групите в Брезнишко за фестивала “Сурова”

Общински исторически музей-Брезник ще покаже сурвакарски костюми и ликове от групите в Брезнишко. Експонатите ще бъдат подредени в изложба, която ще бъде открита в петък (17 януари), предаде репортер на Zapadno.com.

В изложбата ще бъдат показани 9 табла, които показват традицията “Сурова” в Брезнишко. Чрез таблата посетителите на музея ще могат да проследят персонажите, сурвакарските маски и честването на традицията в региона. Освен таблата ще бъдат изложени и веществени експонати от фонда на музея. “Подготвяме да покажем традиционното сурвакарско облекло на отделните села от Брезнишко и малко маски ще бъдат показани в изложбата.”, поясни директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова.

Изложбата ще бъде подредена в изложбена зала “Военен клуб” на музея и ще е достъпна за посетители от петък (17 януари). По време на фестивала “Сурова Брезник ‘2020”, който ще се състои на 18 януари, експозицията ще е отворена от 9 до 18 часа, а входът ще бъде свободен за всички. В деня на фестивала входът ще е свободен и в другата изложбена зала на музея – “Класно училище”. Там посетителите могат да разгледат изложбата „Просветата в Брезнишко – края на ХVІІІ- средата на ХХ век”, както и етнографската и възрожденската експозиции.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...