Площадът на Садовик се оказа тесен за три сурвакарски и една кукерска групи, които танцуваха в ритъма на Сурова – ВИДЕО

Ритъмът на традицията Сурова обедини сурвакарските групи на брезнишките села Садовик, Банище и Ребро, както и кукерската група от софийското село Нови хан. Пленителната сила на този ритуал обедини групите на площада в село Садовик или по-известно като Долината на орлите, предаде репортер на Zapadno.com.

Час преди началото на срещата домакините от Садовик започнаха да подгряват с танци около площада. В 20 часа от четири лъча на населеното място над 100 сурвакари и кукери си дадоха среща на мегдана с горящи факли. Докато навлизаха на площада уличното осветление наоколо беше изключено. Всяка група показа своя отличителен колорит пред стотиците зрители. Освен обективът на Zapadno.com ритуалът заснеха камерата на NOVA телевизия и дрон. Прочетете още по темата в публикацията: Сурвакарският празник в село Садовик беше заснет от камера на NOVA, дрон и Zapadno.com.

Внушителен елемент на вечерта беше запалването на кладата около, която се събраха участниците. След запалването и с едноминутно мълчание и на колене участници и зрители отдадоха почит в памет на починал член от сурвакарската група на Садовик. По традиция няколкоминутна заря оцвети небето над селото за празника.

Досега никога в Садовик не са се събирали толкова групи за Сурова. За първи път в селото гостуваха сурвакарската група на Банище и кукерската група на Нови хан. По традиция на Сурова сурвакарите на Ребро и Садовик си гостуват взаимно като всяка година се редуват коя група в кое от двете села ще отиде.

Вижте как сурвакари и кукери си дадоха среща в Садовик, запалиха ритуалния огън и танцуваха във видеото, което Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...