Динозавърското находище в Трънско помогна на изследовател да спечели 8 000 лева докторантска стипендия

Редовният докторант към Национален природонаучен музей при Българска академия на науките Владими Николов е носителят на докторантската стипендия на фондация “Карол Знание” за 2020 година. Това реши журито на конкурса, след като изслуша петима финалисти, съобщиха от фондация “Карол Знание”.

Костна хистология на фосилни гръбначни животни в България – това е темата да дисертацията на победителят. Досегашните изследвания на Владимир Николов са в областта на палеохистологията. Те са първите за страната ни в това направление, което се радва на огромна популярност и значение в световната палеонтологична наука. Основен успех на работата му е установяването на третата находка от нептичи динозавър в България.

Този резултат мотивира екипа на Националния природонаучен музей и през 2017 година е открито динозавърско находище в община Трън, което по предварителни данни може да се окаже едно от най-значимите в Европа от това време. Последните две години изследователите успяват да проведат изключително успешни разкопки, а събраният материал вече е предмет на изследване, в което докторантът активно участва, поясниха от фондация “Карол Знание”.

Награждаването с докторантската стипендия ще е на 23 януари. От 2011 година финансова група “Карол” връчва стипендия на редовен докторант, изявен в своята научна област. Със създаването на фондация “Карол Знание”, в началото на 2018 година стипендията вече се предоставя от фондацията. Годишната стипендия е в размер на 8 000 лева за редовен докторант, който се избира с конкурс.

На 21 януари, в City Stage в София Владимир Николов ще представи презентация, свързана с динозаврите. Събитието се организира от Ratio съвместно с Националния природонаучен музей към Българска академия на науките и издателство “Сиела”. Входът ще бъде свободен, а още информация за събитието може да научите като натиснете тук.

В публикацията са използвани снимки от фондация “Карол Знание” и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...