Теч наводнява къщи в Трън и образува лед по улица, ВиК: Работи се за решаване на проблема – СНИМКИ

Изминалата 2019 година е една от сравнително сухите години през последното десетилетие. След горещото лято последва топла есен и зима с много малко валежи от сняг. В същото време граждани на град Трън се оплакват от денонощно течаща през имотите им вода. От местния клон на ВиК-Перник пък са категорични, че се работи проблемът да бъде разрешен без значение дали водата е питейна или подпочвена, предаде репортер на Zapadno.com.

Преди няколко дни читателят на Zapadno.com Кирил Гоцев сигнализира за проблема в град Трън, който засяга къщи на улица “Владо Васев”. “Бих искал да съобщя, че в имота ми на ул.” Владо Васев” 9, преди около четири месеца се появи теч на вода, същият този теч наводнява недвижимото ми имуществото, както и това на съседите ми. Поради това бяхме принудени да пуснем жалба и да сезираме следните институции: Областна администрация град Перник, ВИК Перник, Министерство на регионалното развитие и благоустройството също и кмета на град Трън. След всичките ни жалби отговор все още няма, а от ВИК Трън, излязоха със становището, че водата е подпочвена и не предприеха никакви мерки, докато най-вероятно става въпрос за питейна вода, която тече с голям дебит и руши необратимо имотите ни!”, поясни Кирил Гоцев от Трън. Потърпевшият трънчанин се принудил да изкара тръба към улицата, за да отведе част от водата, която преминава през имота му. Течът, който се стича от двора на къщата му е образувал леден слой на платното за движение на улицата.

Негови съседи също потвърдиха, че в имотите им влиза вода, която впоследствие замръзва и се налага да разбиват с кирки. Според тях това не е подпочвена вода, а е питейна и аварията е на съседната улица “Бор”. “От 48 години съм тук и подпочвена вода не е имало. Преди 4 години имаше такава авария горе. Докато я открият минаха 4 – 5 дена и за 2 – 3 дена се изцеди. Сега се повтори. От септември продължава леко, леко.”, поясни Любен, който живее на улица “Владо Васев”.

От Община Трън са уверили хора от улицата, че ще съдействат за разрешаване на проблема. Днес в района на улица “Бор” бяха служители на Общината и ВиК-Трън, които пристигнаха, за да търсят теча. Началникът на ВиК-Трън Тодор Георгиев каза за Zapadno.com, че досега четири пъти е идвал с колеги да правят измервания в района, където проблемът е от 2 месеца. “Пак ще направим необходимите измервания с уреда и ще направим една разкопка. Действа се през цялото време, но засега не се открива видим теч. Правен е сравнителен анализ на водата, която излиза долу, на водопровода – от три места. Анализът показва, че трите води са различни.”, поясни началникът на ВиК в Трън Тодор Георгиев и отбеляза, че има координация с Общината. Усилията на институциите са насочени да се реши проблемът с теча независимо дали водата е питейна или подпочвена.

Разгледайте още снимки от теча в района на улица “Владо Васев”, които обективът на Zapadno.com засне и Кирил Гоцев предостави:

Виж също...

Loading...