Творци от Трън показват макети от кибритени клечки, образ на Света Петка и други творби в читалището – СНИМКИ

Многообразна изложба представят курсове към народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” в град Трън. Експозицията е под надслов “Аз мога” и беше открита по-рано днес във фоайето на читалището, предаде репортер на Zapadno.com.

Десетки творби от ръцете на деца, ученици и техните ръководители са показани за публиката. Свой произведения показват от Ателието по изобразително изкуство с ръководител Борислава Матеева, клуба по дърворезба с ръководител Валентин Григоров и клуба по моделиране с ръководители Любомир Христов. В изложбата могат да бъдат видени различни по тематика картини, дърворезби, макети и други техники, с които са изработени творбите.

На вниманието на посетителите е показан образ на Света Петка, която е закрилница на Трън. Образът е изработен с пирограф върху дърво и е дело на ръководителя на Ателието по изобразително изкуство Борислава Матеева. Около седмица е било времето, за което тя е изобразила образа на светицата, а причината да избере нея е именно това, че е закрилница на Трън. Ръководителят на Ателието по изобразително изкуство има намерение да дари произведението си на скалния параклис в града, който също носи името на светицата Петка. Освен нея могат да бъдат разгледани картини стар прозорец или върху така наречените турски керемиди, както и други творби.

Изумителни са и макетите, които са представени в експозицията – миниатюрни кораби, два макета на Айфеловата кула и други изделия, предимно от дърво. В изработването на двете Айфелови кули са вложени около 50 пачки с кибритени клечки, а времето необходимо за изработването им е било повече от няколко месеца. Децата в клуба по моделиране влагат въображение, но и очакват напътствията на своя ръководител Валентин Григоров.

Клубът по моделиране пък показва различни модели, които са изработени предимно от дърво и пластмаса. По-трудни за изработка са моделите от дърво. В експозицията са представени керамични модели като например миниатюрна къща. Показан е и релефен пъзел, който е дарен от Център за обществена подкрепа “Дъга”, но сглобен от сръчните ръце на децата в клуба. Това е резултатът от старанието на младите моделисти, които членуват в клуба, споделя ръководителят им Любомир Христов.

Сред първите посетители на изложбата беше кметът на Община Трън Цветислава Цветкова, която разгледа произведения, които деца от 5 до 15-годишна възраст и техните ръководители са изработили. Изложбата ще бъде отворена за посетители през следващия един месец и е подредена във фоайето на читалището.

Разгледайте снимки от изложбата “Аз мога”, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...