Отстреляно диво прасе в Трънско се оказа болно от трихинелоза, но към момента няма случаи на АЧС при ловните трофеи

Първи случай на трихинелоза при диво прасе е регистриран на територията на област Перник, научи Zapadno.com.

На 14 януари Областната епизоотична комисия проведе заседание с представители на институции от държавната и местните власти. Всички проби на отстреляни диви прасета в област Перник, от началото на ловния сезон досега, са отрицателни по отношение на вируса Африканска чума по свинете. „Извършват се проверки за евентуални репопулации на стопанствата в област Перник. Засега такива не са констатирани.“, сподели директорът на Областна дирекция по безопасност на храните-Перник доктор Елза Драгомирова.

Според изнесените на заседанието данни в региона е регистрирано заболяването трихинелоза. Пробата за трихинелоза от диво прасе се е оказала положителна и е от отстреляно в землище на община Трън животно. /Това поясни доктор Красимир Цанков от Областна дирекция по безопасност на храните-Перник и добави, че към момента са тествани повече от 300 проби от отстреляни прасета на територията на областта и всички те са били отрицателни.

От месец януари тази година Областната епизоотична комисия ще провежда двуразови месечни заседания. Те ще се провеждат през първа и трета седмица на всеки месец, до получаване на други указния.

Виж също...

Loading...