Трън е сред общините с над 5 пътни отсечки в отлично състояние, но пък други 7 са незадоволителни или лоши

Над 5 пътни отсечки на територията на община Трън са в отлично състояние. Това показва данните от Социално-икономически анализ на развитието на селските райони, публикуван на сайта на Министерството на земеделието и храните, научи Zapadno.com.

Анализът е изготвен на базата постъпила информация от Сдружението на общините в България. Данните са актуални за края на 2019 година. Общо 64 общини имат минимум по 1 път или пътна отсечка преминаващ през общината с отлично качество. 10 общини имат по 2 пътя с отлично качество, 3 са общините с по 5 отлични пътя. Това са пътища в общините Гоце Делчев, Разлог, Рудозем. С над 5 пътя с отлично качество са 4 общини – Трън, Троян, Крушари, Свиленград. През останалите общини няма път, който да е определен с отлично качество, се констатира още в анализа.

Общо 142 общини имат минимум по 1 път преминаващ през общината с добро качество. 31 общини имат по 2 пътя с добро качество, а 22 общини имат по 3 пътя с добро качество. Други 11 общини разполагат с по 4 пътя от същото качество. Това са пътища в общините Трън, Хитрино, Нови пазар, Лясковец, Тервел, Момчилград, Марица, Родопи, Нова Загора, Чепеларе и Стралджа. През останалите общини няма път, който да е определен с добро качество.

Общо 143 общини имат минимум по 1 път преминаващ през общината със задоволително качество. 22 общини имат по 2 пътя със задоволотелно качество, а други 18 общини имат по 3 пътя със задоволотелно качество. 16 общини пък разполагат с по 4 пътя от същото качество и още 5 са общините с по 5 задоволотелни пътя. През останалите общини няма път, който да е определен със задоволително качество. Над 5 броя пътища в община Трън са със задоволително качество.

Общо 150 общини имат минимум по 1 път преминаващ през общината с незадоволително качество. 2 броя пътища в община Трън са определени с незадоволително качество. Общо 158 общини имат минимум по 1 път преминаващ през общината с лошо качество. Сред тях е и община Трън с 5 броя пътни отсечки с лошо качество.

По отношение на данните за населението Социално-икономическият анализ на селските райони показва, че Трън е сред общините при които има отрицателен коефициент на хората във възрастова зависимост. Това означава, че на 100 възрастни между 15-64 години са се падали по-малко децата до 15 години и по-малко стари хора над 65 години. По този показател през 2017 година общината е отчела намаление от 6,5 процента в сравнение с 2008 година.

Като цяло в периода 2008 – 2017 година населението на страната е намаляло със 7,3 на сто и общата смъртност на населението расте, като за селските райони коефициентът е 18,9 процента. За Трън този показател е с отрицателна стойност: -26,8 процента.

Изселването на хора от общината към други места също е намаляло. Сред общините до 30 000 души от 2010 до 2017 година относителната стойност на изселените най-много е намаляла в Летница (66 %), Чавдар (57 %), Земен (50 %), Трън (48 %) и Сопот (48 %).

Виж също...

Loading...