Над 70 % загуби от довеждащия водопровод за град Трън! Чакат 2 милиона лева за промяна на трасето, не могат да открият авариите в планината

Близо 2 милиона лева са необходимите средства за ремонт на довеждащия водопровод за град Трън. Това е стойността, заложена в проекта на Община Трън, който е предаден към Министерство на регионалното развитие и благоустройството и ВиК звената, предаде репортер на Zapadno.com.

Още през 2010 години в интервю за агенция „Фокус“ бившият кмет съобщава: „Водопроводът ни също е зле. Целият ни район е свлачищен и причина за това е довеждащият водопровод към Трън.“ Той разказва също, че водопроводът минава през цялата планина и е нужна подмяна на целия водопровод.

През 2014 година медиите отразяват, че довеждащият водопровод за града е спасен след укрепване на свлачище в района на село трънска Банкя, финансиран от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Но само три години по-късно по време на предизборната си кампания настоящият кмет Цветислава Цветкова съобщава: „Имаме много неща за довършване… Предстои да бъде входиран проектът за довеждащ водопровод от с. Банкя да гр. Трън“.

Месец по-късно госпожа Цветкова е вече кмет и управлението й продължава и до днес. В края на първата година от мандата – през октомври 2018 година, тя направи обзор на напредъка в нейната работа пред читателите на Zapadno.com: „Същевременно сме внесли проект за смяна на цялото трасе на довеждащия водопровод, което е около 3 километра. Внесли сме в МРРБ (Министерство на регионалното развитие и благоустройството) като инвестиционно намерение и проект, така че да се надяваме, че ще бъдат отпуснати средства. Като в проекта сме променили трасето… свалили сме го отстрани на пътя, за да можем да предотвратим и свлачищния процес, който знаете – създава доста проблеми на пътя за село Банкя.”

Десет години след сигнала на предишния кмет и две години след изготвянето на проекта за решаване на проблема с довеждащия водопровод, кметът Цветкова споделя: „Притеснени сме доста, защото загубите са над 70 % от довеждащия водопровод. Така че спешно се налага подмяна на трасето, за да можем да нямаме толкова загуби и при евентуално засушаване да не възникне проблем с водоснабдяването.”

Проектът е за ремонт на довеждащия водопровод от трънското село Банкя до питейния резервоар на града. “Пуснали сме писма до Асоциацията по ВиК, до Министерство на регионалното развитие и благоустройството, до ВиК-Перник.“, казва кметът.

При ремонт на улица “Атанас Ботев” в град Трън са подменени тръби по довеждащия водопровод. „Тук тръбите също бяха много изгнили, но са подменени.“, уточнява Цветкова и подчертава, че за цялостно решение на проблема е нужен ремонт на довеждащия водопровод от извора в Банкя до градския резервоар. Сега трасето преминава през пресечени местности и понякога служители на местния клон на ВиК не могат да открият аварията. В проекта на Общината е предвидено ново трасе, което да преминава покрай района на закритото депо за битови отпадъци над града.

Виж също...

Loading...