Организация иска безвъзмездно помещения в Брезник, които ще ремонтира

Общински съвет-Брезник ще разглежда казус за предоставяне на помещение за безвъзмездно ползване. Това ще се случи на редовно заседание, което ще се проведе на 30 януари, съобщиха от Общинския съвет.

Докладната, която съветниците ще разглеждат, е във връзка с постъпило искане от “Център за развитие на устойчиви общности” – София.

В молбата си от Центъра предлагат безвъзмездно да им се предоставят помещения, които са общинска собственост. Организацията се е насочила към помещения в сградата на Общински исторически музей-Брезник. Срещу безвъзмездното предоставяне се предлага извършване на ремонтни дейности и монтиране на климатик от страна на “Център за развитие на устойчиви общности”. Помещенията са необходими на Центъра за изпълнение на проект за обучение на млади хора във възрастовата граница от 18 до 29 години.

Писмото с молбата е адресирано до председателя на Общинския съвет-Брезник Иван Тинков, който пък е направил запитване към директора на музея Емилия Велинова. От Общински исторически музей са отговорили, че такова отдаване на помещения не е възможно. Съгласувано е с общинската администрация да се предложат за безвъзмездно ползване други помещения.

Към докладната, която ще се разглежда на предстоящата сесия, е приложена информация за проекта на “Център за развитие на устойчиви общности”. Той е с наименование RAISE Youth – Младежта в действие и е част от международен консорциум от страните Хърватия, Испания и Румъния. Чрез него се предвижда сертифицирано обучение на десетки хора в сферите на фермерството, пчеларството, билкарството, грънчарството, туристическите услуги, производство на различни продукти свързани с туристически услуги, IT и мениджмънт и планински водачи. Обученията ще бъдат безплатни за участниците. С помощта на обучителите и местни експерти, най-успешните участници ще бъдат подпомогнати да стартират свой собствен бизнес в региона, става ясно от резюмето на проекта.

Първоначалната идея на Центъра за развитие на устойчиви общности беше координационният офис на проекта да бъде в община Трън, но идеята не получи подкрепа от Общинския съвет. Официално през лятото на 2019 година общинските съветници отложиха разглеждането на този въпрос, но явно неофициално са получили отказ, щом като организаторите са се обърнали към Община Брезник. Въпреки че проектът предвижда сътрудничество с шестте общински администрации в област Перник, идеята е Община Брезник да бъде основен партньор и център.

От сайта на Центъра става ясно, че негов директор е Станимира Хаджимитова. Пълното наименование на инициативата е „Действие в селските райони за иновативно и устойчиво предприемачество за младежта“. Тя разполага с бюджет от 3,1 милиона евро (или над 6 милиона лева). Финансирането идва от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Норвежкия финансов механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия фонд за младежка заетост.

На 30 януари от 10:30 часа в малкия салон на народно читалище “Просвещение-1870” ще се проведе редовното заседание на Общински съвет-Брезник. На сесията ще стане ясно с какво решение ще излязат общинските съветници по темата.

В публикацията е използвана снимка на съобщение от сайта gender-bg.org и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...