Трънчанката Капка затваря по хиляди буркани със сладка и лютеница, които предлага чрез собствена марка

Силен и неуморим дух – така накратко може да бъде описана жена от Трънско. Тя е родом от трънското село Слишовци, но от години живее в град Трън. 67-годишната Капка Мирчева е известна в региона със своите сладка и лютеници, предаде репортер на Zapadno.com.

Няколко хиляди на година достигат бурканите, които Капка сама приготвя и затваря. Занимава се с това откакто се помни, а учители са били нейните майка и баба, но в производството влага и от своето въображение. “Какво ли не правим. Като започнеш – синя слива, череша (червена, бела), круши, от ябълки, къпини, малини, ягоди. Абе каквото се сетиш! Като ми остане от малините правя микс – червени и бели.”, разказа Капка Мирчева. Всичко, което произвежда е домашно и без изкуствени добавки, освен лимонтузу. Голяма част от вложените плодове и зеленчуци отглежда сама в своя наследствена земя в село Слишовци. Друга част пък като например смокините закупува.

Бурканите, които слага не ги брои, но запознати трънчани твърдят, че достига до 3 000 на година. Колоритната жена от Слишовци се захванала с продажбата на продукцията си, тъй като близките и не могли да поемат количествата, които тя произвежда. Създала е и своя марка с името “Капка”, а бурканите предлага в кръчма в центъра на Трън и на парка при Ждрелото на река Ерма.

Чрез своята работа е отгледала три деца, които с още шест внуци я радват. Докато съпругът и е бил жив, заедно отглеждали крави. Сега се е отдала напълно на продукцията в буркани. Работата е уморителна, защото се справя сама, но пък на нея това и доставя удоволствие. “Не е лесно. Сладкото се вари на няколко пъти.”, отбеляза Капка. Роднините и се чудят откъде има цялата тази енергия за приготвянето на толкова сладка и лютеница. Понякога в залепването на етикети върху бурканите и помагат внуците.

Виж също...

Loading...