Новият пазар в Трън за едни е недосмислен, а за други – функционален – СНИМКИ

Новият пазар в град Трън функционира от около две седмици и измести досегашното тържище, което се правеше в петък на улица “Петко Д. Петков”. Мненията за него са отрицателни и положителни. Едни търговци и клиенти го харесват, но други смятат, че улицата е било по-добро място за търговия. Тези мнения бяха сондирани по време на анкета, която Zapadno.com направи по време на петъчния пазар.

Пазарът беше изграден през 2019 година и струваше около 100 хиляди лева. Изграждането на мястото за търговия беше заложено в капиталовите разходи на Община Трън за 2019 година. Той се прострира на площ около 500 квадратни метра. В него са обособени 22 броя дървени, търговски павилиони, които са оградени с декоративна ограда. Достъпът до пазара се осъществява чрез входна арка с надпис, а за транспорта – дървена, портална врата.

Повечето търговци и клиенти на пазара са редовни. Някои работят на него от десетилетия, а други търговци – от няколко години. Сред търговците има хора от съседни общини, но и местни. Клиентите пък са предимно от Трън, селата в общината и в по-малък процент – преминаващи през града.

В януарски петъчен ден виждаме част от търговците да излагат стоката си покрай самия пазар, а в него пък има празни търговски клетки. Функционален ли е новият пазар или има какво още да се желае. Zapadno.com потърси отговори сред търговците и клиенти на петъчния пазар. Научете какво казаха те в редовете по-долу:

Търговецът Десислав: “Ами хубаво е, но не е много удобно за нас. Няма къде да се разтоварва всичко и трябва да се носи дотука. На улицата е по-удобно, защото колите са си до нас. Не искаме по-голямо пространство, а по-удобно да е за пренасянето. На клиентите пазарът им харесва.”

Търговецът Величка: “Сега трябва да паркираме колите къде намериш място – на 50 – 100 метра. То не може всичко изведнъж да свалиш. Недомислица е за мене.”

Търговецът Занка: “Преди продавах горе на паметника, имах разрешение от кмета. А сега какво? Тука застанеш, да не се видим, да не мога да изкарам и 2 лева приход. Пренасянето ми е трудно. Оттам обикалям на два пъти дотук, общо 1 километър. Не се чувствам по-добре. Едни могат да застанат на видно место, а други – не.”

Търговецът Емилия: “Не е удобно. Тука с колите не може да се влиза. Влиза се сутрин да разтовариш, ама един след друг трябва да се изчакваме. Не е удобно въобще нито за нас, нито за клиентите.”

Клиентът Виолета: “За болните е най-хубаво навонка що си беше.”

Клиентът  Борислав: “По-добре е така. Няма задръстване на движение, не минава кола.”

Търговецът Петър: “По-доволно е сега, защото преди минаваха камиони на улицата да зареждат магазините. Така имаше предпоставка да стане някоя беля. Хората там се бутаха, а се е случвало и палатки да падат от вятър. По-добре е, но само не е обмислено точно както трябва, защото самите килийки са малки. Нашите конструкции са разположени за 4 метра. Повечето сме на тоя метраж. Щеше да е по-добре, но е хубаво направено. Ние, повечето тук сме от години. Аз съм от 20 години и моите хора идват и ме намират. На един пазар му трябва месец и половина да мине и ще се разработи.”

Търговецът Радка: “Доволна съм. Имаме покрив над главата. Клиентите още не са свикнали така, още ни тръсат. От 2-3 години бабе продавам. Трънчанка съм и заеми съм теглила и требва да ги изплащам.”

Търговецът Емил: “Малко е мястото, а и трябва да обикалям. Просто не става. Ами дрехите къде ще ги оставиш? Хубаво е, но не е измислено. Бусът трябва да е до мен, защото стоката ми е вътре. Не мога да изкарам всичко. Не е удобно. Повече от 20 години съм тук.”

Това са част от мненията, които Zapadno.com събра при една обиколка в пазара и около него по време на пазарен ден. През пролетта търговците ще се увеличат, тъй като тогава започва производството на зеленчукова и плодова продукция. Единствено времето ще покаже дали новият пазар ще намери признание сред търговци и клиенти в Трън.

Разгледайте снимки от новия пазар и архивни, когато търговията беше на улицата:

Виж също...

Loading...