В Ноевци празнуваха Деня на мъжките рожби с петел, оркестър, много хумор и стотици кюфтета – СНИМКИ

За поредна година в брезнишкото село Ноевци беше отбелязан Петльовден – Ден на мъжките рожби. По традиция празникът се прави спонтанно и всеки носи за масата каквото има, предаде репортер на Zapadno.com.

Празненството се провежда пред сградата на местното народно читалище “Пробуда-1931”, а събирането започва около обяд. Над 30-годишна е традицията Петльовден по стар стил да се отбелязва в Ноевци с богата трапеза и общоселско веселие. В миналото празникът се е провеждал при каменния бараж над селото, но впоследствие е изместен на центъра. И така до наши дни Ноевци се е превърнало в единственото село на територията на област Перник, където се отбелязва Петльовден.

Ежегодно на този ден скара на дървени въглища се разполага пред читалището, а около нея се подреждат маси и столове. Дългогодишният скараджия Иво Иванов и помощникът му Митко Данчов са се подготвили да изпекат около 300 кюфтета, както и пържоли, карначета, наденички и суджуци. На въпрос как се чувства докато приготвя мезетата, Иво отговори: “Това е неописуемо. Трябва да го преживее човек, за да го види. Е го е – целият съм настръхнал.”, сподели скараджията.

За доброто настроение се погрижи “Петко Бенд” от град Радомир със солист Петко Мирчев. Музикантите зарадваха присъстващите ноевчани и гости на селото с разнообразни фолклорни ритми. Под звуците на оркестъра се завихриха невиждани мъжки хора.

Местен жител докара петел специално за празника, но отбеляза че животното няма да се коли. Петелът беше завързан до дърво с интересна форма и надпис с чувство за хумор.

Разгледайте снимки от отбелязването на Петльовден в Ноевци, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...