Брезник става областен център за развитието на устойчиви общности и полезни инициативи

Общински съвет-Брезник реши да отдаде за безвъзмездно ползване помещения в сградата на бившата професионалната гимназия по селско стопанство “Никола Йонков Вапцаров” в града. Помещенията ще се използват от “Център за развитие на устойчиви общности”-София, който работи по реализирането на проект с международно участие, предаде репортер на Zapadno.com.

Първоначално организацията искаше помещения за безвъзмездно ползване в Общински исторически музей-Брезник, които да ремонтира. Директорът на музея Емилия Велинова изрази становище, че помещения за безвъзмездно ползване в институцията не могат да бъдат предоставени. Прочетете още по темата в публикацията: Организация иска безвъзмездно помещения в Брезник, които ще ремонтира.

На първото си редовно заседание за тази година общинските съветници трябваше да решават по казуса с ново предложение – да бъдат предоставени помещения в бившата селскостопанска гимназия. Преди гласуването на докладната, директорът на “Център за развитие на устойчиви общности” Станимира Хаджимитова направи кратка презентация на проекта, по който се работи. Дейностите по проекта са предвидени за следващите 2 години в международен консорциум. Организацията ще развива проекта на територията на цялата област Перник, но предлага Брезник да бъде център на цялостната двегодишна работа. “Проектът е много труден, защото е ориентиран към младите хора във възраст 18 – 29 години, които нито работят, нито учат. Партньорството ни е необходимо, защото ние сами (макар и 6 души екип от София) няма да може да се справим с тази задача да ги направим активни тези млади хора. Да ги върнем, да им дадем някакъв смисъл, някакви не само познания, а активно отношение към живота. Това не може да се случи не само без Общините, без местната власт, но и без всички вас, скъпи граждани на Брезник. Идеята ни е тези помещения да ги ремонтираме като инвестираме средства от проекта и това да се случи в рамките на не повече от 2 месеца.”, поясни Станимира Хаджимитова от “Център за развитие на устойчиви общности” и отбеляза, че в проекта е заложено участието на 500 души от региона.

Идеята на организацията от София е да бъде обособен туристически клъстър в област Перник. Пълното наименование на инициативата е „Действие в селските райони за иновативно и устойчиво предприемачество за младежта“ и разполага с бюджет от 3,1 милиона евро (или над 6 милиона лева). Директорът на “Център за развитие на устойчиви общности” не се ангажира да каже каква сума ще бъде вложена в дейностите, които ще се извършват в община Брезник, но добави че трима души ще работят на местна почва. “Така че предвиждаме обучения и то професионални. Но ви уверявам, че на тази група трябва да им дадем смисъл и да се стремим манталитета да променяме, да ги включим. Затова ни трябва физически Център, където те да се събират. Искам като си тръгнем на 31 декември другата година – нещо да остане тука, а не приключва проектът и край. Ще ги ръководим по някакъв начин. Но тези хора, тримата особено, които ще бъдат във вашия град – те трябва да станат двигателя на всички дейности. Кой знае, може накрая да решат да си направят кооператив и това да продължи дейността. Може вие като общински съветници да решите да направите общинска туристически фирма, ако всичко върви добре.”, каза директорът на “Център за развитие на устойчиви общности” Станимира Хаджимитова.

След краткото представяне общинските съветници приеха “Център за развитие на устойчиви общности” да се помещава в сградата на бившата професионалната гимназия по селско стопанство “Никола Йонков Вапцаров” в Брезник. В края на заседанието кметът на Община Брезник Васил Узунов добави, че по двата кабинета, които ще се предоставят за безвъзмездно ползване не трябва да претърпяват конструктивни промени.

Виж също...

Loading...