Новият план-прием обсъди Комисията по заетост към Областния съвет за развитие

Държавният план прием за 8 клас за учебната 2020/2021 година в професионалните и профилираните гимназии, средните и обединените училища обсъдиха на предварителна работна среща днес членовете на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие в област Перник, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

Заседанието беше открито от областния управител на инженер Емил Костадинов, а в работа му участваха заместник-областният управител Васил Павлов, началникът на Регионално управление на образованието-Перник Ваня Коконова, директорът на “Бюро по труда”-Перник Росен Симеонов, представители на Общини, на синдикалните и работодателските организации. „Динамичното икономическо развитие ни подтиква да работим гъвкаво и да съобразим план-приема на ученици в средните училища с нуждите в различните сектори.Образованието е един от основните приоритети на правителството. Голяма част от ресурсите са насочени за развитието на децата ни.“, заяви инженер Костадинов. Той сподели мнение,че предложеният план-прием е балансиран, съобразен е с държавната политика на Министерство на образованието и науката и с традициите в Пернишка област.

Предложението на Регионално управление на образованието за държавен план-прием предвижда откриване на 39 паралелки за кандидат-гимназистите – 11 профилирани и 28 професионални. Броят съвпада с реализираните паралелки за учебната 2019/2020 година. Планът включва пет нови паралелки в професионалните направления “Системно програмиране“, „Металообработващи машини”, „Електрически превозни средства“, “Предприемачески профил” и Съдебна администрация”. „Продължаваме да следваме приоритетите на Министерство на образованието. За наша радост директорите и педагогическите екипи в област Перник се съобразяват с тези норми. От тази година ще стартираме една нова дейност – допълнителен държавен план-прием. Това касае обединените училища, които приключват обучението си в 10-ти клас с първи гимназиален етап. В тази връзка са вече предприети мерки за преобразуване на основно училище „Темелко Ненков“ в средно училище. Така учениците, които се обучават там ще могат да продължат във втори гимназиален етап.“, уточни началникът на Регионално управление на образованието Ваня Коконова.

От днес стартира и първият етап на двуразовото годишно онлайн анкетиране на потребностите на бизнеса. Формулярът е качен на сайта на Агенцията по заетостта и всеки, който има желание, може да го попълни в рамките на един месец.

В публикацията са използвани снимки от пресцентъра на Областна администрация-Перник и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...