Семейства с родословни корени от Трънско съживяват цяло село, занаяти и традиции чрез инициатива

Няколко семейства с родословни корени от Трънско са създали форума “Бусинска сръчкотилница”. Това не е обикновен форум, а инициатива чрез която се цели съживяването на трънското село Бусинци, занаятите и традициите, които са забравени през годините, предаде репортер на Zapadno.com.

Всичко с “Бусинската сръчкотилница” започнало на шега, но постепенно се превърнало в инициатива с цел. През 2019 година “Бусинската сръчкотилница” е стартирала с маса пред Музея на бусинската керамика, на която са били изложени различни сувенири и ръчно изработени произведения. Във форума участват няколко семейства, които са свързани със селото чрез родословни корени. Форумът е за неща произведени сезонно в малки бройки, отгледани в местните градини и стопанства стоки, изработени с любов грънци, изплетени с фантазия продукти и други произведения.

Семействата работят и по обособяване на място в Бусинци, където да могат да се излагат изделията и туристите да ги виждат. “Сега се мъчим да си направим място, което да позволява повече продукция и дори възможност за така наречените “workshop’s”. И наистина се опитваме да съживим селото. Има страшно много потенциал и непрекъснато слизат туристи, които няма къде да седнат и какво да посетят.”, споделиха от “Бусинската сръчкотилница”.

В края на месец януари тази година няколко деца, облечени в кукерски костюми от сръчкотилницата, са пресъздали сурвакарската традиция като се обходили селото със звука от своите звънчета. Амбицията е догодина групата с деца-кукери в селото да бъде многобройна и тази традиция отново да се съживи.

Чрез форума могат да се изявят хора, които умеят и творят нещо, без значение дали са занаятчии или самобитни творци. “Не претендираме за фермерски пазар, не искаме да сме галерия! Престрашихме се да мечтаем! Да „разчупим“ клишетата, искаме да съчетаем забавлението с полезността и дори и един нов човек да посети този прекрасен край, да почувстваме удовлетворение от създаването на ново приятелство!”, споделят от “Бусинска сръчкотилница”.

Снимка: Бусинска сръчкотилница

Виж също...

Loading...