Работата по паметника за село Гигинци стартира, подкрепа за градежа има и от Министерство на отбраната

Дейностите по изработването на войнишкия паметник на загиналите във войните за Освобождение и Национално обединение на България военнослужещи от брезнишкото село Гигинци стартираха. Половината средства за паметника вече са преведени на скулптора и е подписан договор, съобщиха за Zapadno.com от сдружението, което е инициатор за градежа.

Паметникът се изработва от скулптора от Добрич Христо Илиев. Скулпторът е автор на множество скулптури в родния Добрич, Тутракан, село Паскалево и други райони в страната. Сред произведенията, изваяни от неговите ръце е образът на Васил Левски, Фьодор Достоевски, Никола Вапцаров и други.

Монументът ще бъде поставен в градинката пред сградата на кметството и читалището в Гигинци. Той ще е съставен от пет плочи с височина около метър. На четири от плочите ще бъдат изписани имената на 35 смели мъже от селото, които са воювали за страната ни. В средата пък ще бъде поставен войнишки кръст за храброст с надпис “БЪЛГАРИЯ СЕ БОИ САМО ОТЪ БОГА!”.

Благотворителната кампания за набиране на средства за паметника продължава. Министерство на отбраната също е одобрило проект за финансиране на дейностите по изработването, но все още не се знае какви средства ще се отпуснат от ведомството. Амбицията е до традиционния землячески събор в село Гигинци, който е на 21 септември, монументът да бъде поставен. Предвижда се откриването му да бъде на събора, поясниха още от сдружение “Изграждане на паметник на загиналите във войните за Освобождение и Национално обединение на България военнослужещи от с. Гигинци”.

Снимка: сдружение “Изграждане на паметник на загиналите във войните за Освобождение и Национално обединение на България военнослужещи от с. Гигинци”

Виж също...

Loading...