Миналото разказва: Преди 50 години ноевчани събирали буци лед от реката, с които през лятото охлаждали напитките си

Брезнишкото село Ноевци е сред интересните в област Перник и все още съхранява своите традиции и дадености. Но освен с тях, селото е известно и с приспособяването на местните жители, научи Zapadno.com.

Преди около 50 години местни жители събирали буци дебел лед от една от реките, които преминават през населеното място. В онези години хладилниците и фризерите не били разпространени, както в наши дни. Това налагало местните да търсят начин за охлаждане на напитки през горещите летни месеци. “Помня, че това се правеше до 60-те години на миналия век. Тогава хората събираха лед от селската река или така наречения “долан”. Ледът се режеше със секири на кубчета. В Кооперацията имаше землянка, в която се слагаха заедно със слама.”, разказа ноевчанин и си спомни, че тогава дебелината на леда била над 10 сантиметра.

Ледените късове се изваждали от замръзналата река през месеците януари или февруари. “Събираше се леда в Кооперацията и като дойде летото – слага се лед и се студи пиенето. Ледът беше 15 – 20 сантима и се запазваше със слама, с която беше обвит. Имаше и вирове надолу, по ливадите. Оттам режеха леда на блокове и го караха с каруцата в землянката. Така цело лето имаше студена бира. Сега вече има хладилници за тая работа, но тогава нямаше.”, разказа бай Митко Тонев.

Виж също...

Loading...