bTV показа как в трънско село оцеляват малкото останали жители и мрачна прогноза за бъдещето му

bTV показа репортаж за трънското село Велиново в предаването “Тази събота и неделя”. В репортажа си репортерът Радиана Божикова и операторът Александър Осиченко акцентират на обезлюдяването в селото, което е сред стотитиците такива в страната ни, видя Zapadno.com.

Гергана и Лена са сред последните 25 жители на село Велиново. Те живеят една до друга в къщи на повече от 200 години, построение само от кал, камък и дърво. “В това село бъдещето не го виждам, направо си умира селото. Сега сме колко човека, един по един умира и ние сме на възраст. Аз съм на 76 години, аз нямам никакво бъдеще вече.”, каза Гергана в репортажа по bTV.

Съседката и Лена пък е сама и заради операция не е имала деца. Жената казва, че Велиново е забравено от политиците поради малкия брой жители, които не могат да осигурят брой гласове.

Всяка година населението на селото намалява. Според кметския наместник Никола Динев до 10 години няма да има хора в селото, а стихиите ще разрушат сградите. Той се грижи за местните жители като им доставя хранителни продукти и домашни потреби с личния си автомобил. Никола Динев е бил учител по музика и винаги е обичал да работи с хората. Независимо от трудностите се опитва да създава настроение и мисли позитивно, споделя кметският наместник.

Целият репортаж може да видите като натиснете тук.

Виж също...

Loading...