В селата Гигинци и Бегуновци ще празнуват Трифон Зарезан със зарязване на лозници, жива музика и веселие

Много веселие и жива музика ще присъстват на отбелязването на празника Трифон Зарезан в брезнишките села Гигинци и Бегуновци, предаде репортер на Zapadno.com.

На 14 февруари (петък) двете села ще отбележат празника на виното с традиционно зарязване на лозници в домовете на местни жители. Празниците ще започнат с шествия, които ще тръгнат от площадите на Гигинци и Бегуновци към домакините. В дворовете на местни жители ритуално ще бъдат зарязани лозниците, за да дават тежки плодове през годината и да носят здраве на стопаните. Шествията ще тръгнат от мегданите в 11 часа и към тях може да се присъединят всички жители или гости на селата.

За доброто настроение на празнуващите в Бегуновци ще се погрижат славеите от женска фолклорна група “Седмошарица” към пернишкото народно читалище “Нови хоризонти-2009”. След зарязването празникът ще продължи с дегустация на местни вина в магазин “Бугарите”.

В Гигинци пък оркестър “Средец” ще свири по време на шествието и в дома на домакините. Празникът ще продължи в салона на местното народно читалище “Искра-1952”, където ще има веселие с диджей.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...