В Трън няма деца извън образователната система, но малко ученици се връщат от чужбина

Всички деца в Трън са обхванати от Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Въпреки това са малко случаите на деца, завърнали се от чужбина в Трън, каза здравният медиатор Димитър Миланов заседание на Областния координационен щаб по механизъм за включване и задържане на деца и ученици в образователната система, предаде репортер на Zapadno.com.

Наблюденията са, че някои от децата остават дългосрочно със семействата си зад граница, а други пък – краткосрочно. “Правим всичко възможно да ги посетим веднага, когато разберем, че са се завърнали и отново да върнем децата в училище. При нас е трудно да се работи с полицията. Хората ги е страх да си кажат проблема пред полицията. Но когато сме сами и особено когато ме познават, са много отворени да споделят нуждите си, проблемите си. Работата ни е добре организирана.”, поясни здравният медиатор към Община Трън Димитър Миланов.

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Трън работи по превантивна програма. Чрез нея ежемесечно Комисията посещава учениците в училището и им представя различни теми. “Идеята е да бъдем по-близо до децата, да придобием приятелско отношение. Направихме си една програма, чрез която всеки месец ние влизаме в училище като правим беседи. Съгласувахме го с РЗИ-Перник и през месец те имат своите здравни беседи в училище. Благодаря на РЗИ-Перник, че се отзоваха на нашата идея и така сме по-близо до децата.”, добави още здравният медиатор Димитър Миланов.

Виж също...

Loading...